Tirsdag skrev iTromsø om en skadet simle med kalv som har blitt observert på Kvaløya. Det var en hundeeier som oppdaget reinen under en tur i området Finnvikdalen/Kjølen, og filmet den haltende simla før den forsvant over en åskam.

Hundeeieren har vært i kontakt med både politi, reineier og Mattilsynet, da hun mener at reinen kan ha brukket foten, men reagerte på at det ikke ble gjort noe for å skaffe dyret hjelp.

Ber reineier følge opp

Mattilsynet ble varslet om saken i midten av forrige uke, og avdelingssjef for Troms og Svalbard i Mattilsynet, Torkjell Andersen, sier at de har vært ute med folk i terreng for å se etter simla to dager på rad.

– Vi har hatt folk ute i terreng både tirsdag og onsdag, men de har ikke lyktes å finne den aktuelle simla. Nå er det opp til reineier å følge opp, sier Andersen.

– Hva tenker du om at den ser skadet ut?

– Den har kunnet bevege seg over et stort område i og med at vi ikke finner den, den har kalven med seg og vi har ikke fått informasjon om at den er verre. Vi gjør ikke noe mer i denne saken, men hvis publikum ser simla eller andre skadde dyr, så ber vi dem om å melde fra, sier Andersen og legger til:

– I slike saker som dette påser vi at dyreeier tar ansvar og følger opp. Reineier har som alle andre plikt til å følge med på dyrene sine, han har sett til dyret og sier det ikke er noen alvorlig skade. Da forholder vi oss til det.

Reineier: En strekk

Da iTromsø var i kontakt med reineier Per Lars Kitti på tirsdag, medga han at han kjente til skaden til simla, men avviser at foten er brukket. Han sier skaden oppsto etter at reinen ble jaget av noen løse hunder rundt 17. mai, men at det kun er snakk om en strekk og at hevder at skaden vil gro i løpet av sommeren.

– Når man får sett den på fem meters avstand, trenger man ikke å kjenne og klemme på beinet for å se at det er snakk om en strekk. Jeg har 60 års kompetanse på dette. Den har i tillegg kalvet etter denne hendelsen, og står på alle fire bein når kalven dier, sier Kitti til iTromsø.