En noe uvanlig stilletiende aksjon fant sted på en busstur fra sør til nord på Tromsøya torsdag denne uka. Fire unge bestemte seg for å ta tida på bussen i rushtida for å illustrere et poeng.- Bussen er altfor ofte forsinket. Det er mange unge mennesker i denne byen som er avhengig av bussen for å komme seg rundt fra skole, jobb og trening. Når bussen er forsinket så går det utover vår frihet i stor grad. Det må tas på alvor, sier Benjamin Arvola Notkevich.

29 minutter forsinket

22-åringen stiller selv til kommunevalg til høsten og er 4. kandidat for Tromsø SV. Sammen med Stian Rokstad, Mathias Kjerstad og Norun Kjerstad bestemte han seg for å ta bussen fra sør til nord – og tilbake igjen torsdag ettermiddag. I løpet av to timer byttet de mellom bussene 34, 32 og 28 for å komme i en sløyfe rundt Tromsøya.

- Da vi endte tilbake ved utgangspunktet var vi 29 minutter forsinket. Da vi ventet på bussen ved de ulike bussholdeplassene overhørte vi at folk snakket om at bussen ofte er forsinket. Bussen i Tromsø er mindre presis enn mora mi og det sier litt, sier Benjamin Arvola Notkevich.

Gammeldags ruteløsning

22-åringen starter opp med studier i Tromsø til høsten i likhet med mange flere tusen andre tilreisende studenter. Han mener at det er et skrikende behov for flere busser spesielt i rushtida og en bedre planlegging av busstraseene.

- Busslinjene i byen er utdatert og gammeldags. Slik som det er i dag kjører de ulike bussene på rare steder som har mange stopp og lite folk som går av og på. Man burde ha en gjennomgang av busstraseene for å finne mer hensiktsmessige ruter, sier Benjamin Arvola Notkevich.

Nobina: - En eksepsjonell dag

Magnar Nilssen er driftsjef i Nobina - som drifter bybussene i Tromsø.

Han sier at regulariteten - dvs hvordan bussene holder rutene - er blitt langt bedre nå enn tidligere.

- Troms Fylkestrafikk - som kjøper tjenestene fra oss - har brukt eksterne selskaper til å måle oss og hvordan vi holder rutene. Og resultatet er at vi holder rutene stort sett hele tiden, sier han.

Ifølge Nilssen er det kun i ekstreme tilfeller som det blir så store forsinkelser som en halv time.

- Sist torsdag lå det inne flere store cruisebåter. Det betyr at det blir mange utenlandske turister som skal ta buss - og de bruker kontanter, noe som i sin tur gir forsinkelser, sier han.

Få negative tilbakemeldinger

Nilsen sier videre at det ikke kommer særlig mange tilbakemeldinger fra publikum eller sjåførene om at bussene er forsinkede.

- Det gjelder både for avgang fra startsted og ankomst til endestasjon, sier han.

Benjamin Arvola Notkevich er blitt godt vant til å se på klokka i påvente av bussen. - Noe må gjøres, sier han. Foto: Privat
DRIFTSJEF: Magnar Nilssen i Nobina sier at selskapet er blitt veldig bra på å holde rutene. Foto: Ronald Johansen