Representanter for Fosen-aksjonen var mandag ettermiddag på audiens hos kong Harald. Kronprins Haakon var også til stede.

– Det ble en kjempesterk stund for oss, følelsesladet. Vi tok alle til tårene, sier en gråtkvalt Ella Marie Hætta Isaksen til VG etter audiensen.

– Det var godt å få gråte og føle at det ikke var feil. Vi er en gjeng som har stått noe jævlig på.

Aksjonistene kom til Slottet i vrengte kofter, og rett før audiensen ble det presentert nye statsråder til Støre-regjeringen.

11. oktober var det to år siden Høyesterett kjente konsesjonen til vindindustrianleggene på Fosen for ugyldige. Aksjonistene protesterer mot at regjeringen har brukt 730 dager uten å komme til en løsning i saken.

– Selv om vi fikk 15 minutter med kongen, er det en påminnelse til alle medmennesker om at det gjør så uendelig mye, det å lytte og vise forståelse. Jeg tror bare de femten minuttene gjør at vi orker å stå i denne kampen til siste slutt, sier Hætta Isaksen og legger til,

– Vi opplevde å ikke bare bli trodd, men et menneskemøte med en som virkelig møter mennesker med medfølelse og sympati. Det gjør et hav av forskjell i møte med denne staten som er så sterk og arrogant og vanskelig å snakke med.

– Må be om hjelp

Hætta Isaksen sa i forkant av møtet at de kommer til Kongen for å be om nåde.

– Med et nødskrik har vi skrevet et brev fordi vi ikke lenger har tillit til regjeringen. Det er vondt at de fortsetter sitt arbeide som om ingenting har skjedd, fortsetter hun.

I brevet til Kongen sto det blant annet:

«I flere generasjoner har vi bedt Kongen om hjelp. Selv om tronens posisjon har vært i endring gjennom tidene, har vårt folk nå igjen havnet i en situasjon hvor vi må ta i bruk gamle tradisjoner.

Vi har ikke glemt Deres arv til oss, men Deres folk har glemt sitt ansvar. Deres Majestet har makt til å påminne dem.»

– Det blir et personlig møte hvor vi rett og slett må be om hjelp. Det er symbolsk og vanskelig at det er så mange nye statsråder som trer inn i en regjering som er ansvarlig for menneskerettighetsbrudd, sa Hætta Isaksen til VG i forkant av audiensen.

– Vi har minnet dem kraftig om det pågående menneskerettighetsbruddet, men de velger likevel å la det gå enda mer tid. Så vi skal møte kongen fra menneske til menneske og be om at han kan hjelpe oss, sa hun.

– Veldig personlig

– Det er et veldig personlig brev som vi har skrevet sammen. Det er skrevet på samisk som er vårt hjertespråk, og så oversatt til norsk. Det er viktig for oss å gi en vitnesbyrd over hva vi står i, hvilken kamp vi har arvet.

Hun legger til:

– Hans majestet er den første som har bedt om unnskyldning for statens behandling av det samiske folk. Det er spesielt for oss å møte kongen vår i en slik sammenheng og se om den unnskyldningen står ved lag. Vi vil se om han vil påminne det samiske folket om han står i solidaritet med oss, men også om han ser behovet for at det norske folket trenger en påminnelse om sitt ansvar, sier aksjonisten.

– Veldig tungt

Lørdag gikk aksjonistene i demonstrasjonstog fra Slottsplassen til Eidsvoll plass og tidligere i uken blokkerte de elleve departementer. Flere aksjonister ble båret vekk av politiet.

Greta Thunberg sluttet seg også til aksjonistene, og var blant annet med ved blokkeringen av Statkrafts lokaler på Lilleaker i Oslo.

Før dette aksjonerte gruppen i Stortingets vandrehall, før de onsdag kveld ble båret ut av politiet.

Etter at det ble kjent at Fosen-aksjonistene skulle få audiens hos kongen, besluttet de at de var ferdige med sivil ulydighet.

– Dette føles veldig tungt. Fredag var en veldig tung dag for veldig mange, inkludert meg selv. Vi har som aksjon gjort alt vi kan for å bli hørt, men opplever ikke at regjeringen har forståelse for vår situasjon, som de er ansvarlige for, sier Hætta Eriksen.