Lørdag kunne naturfotograf og marinbiolog Audun Rikardsen melde om at flere flokker med spekkhoggere var observert utenfor Vannøya.

– I fjor ble de vel først observert rundt denne tiden, så vi ser at det blir noen dager tidligere for hvert år som går. Så langt er de ganske langt nord og ganske langt ute i havet, men det kommer nok flere hvaler lenger inn i fjordene over de neste ukene. Silden har begynt å komme så da er de sjeldent langt etter, sier Rikardsen.

Knølhval også observert

Søndag var Rikardsen selv på tur ut igjen for å se etter knølhvalen, som ifølge han allerede har blitt observert i området.

– Det er ikke ordentlig i gang før de er på plass, men de skal ha blitt sett, så vi får se om jeg finner dem i dag, sa Rikardsen søndag formiddag.

Is i magen

Om du er en av de mange som har lyst å dra på hvalsafari eller observere dem fra land, kan det nok derimot være lurt å smøre seg med litt tålmodighet.

– Hvis du skal dra ut for å se dem allerede nå, må du ha en båt som kan gå langt ut for å finne dem. Det er nok bedre å ha litt is i magen og vente til de kommer nærmere land, for det blir ikke om så altfor lenge, sier Rikardsen.