Inngrepet fant sted på hjertekirurgen i august i år. Da hadde 51-åringen fra Tromsø hatt to infarkt og ble derfor operert ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i all hast. For å unngå væske – og blodansamling, ble to dren lagt inn. Da disse skulle fjernes ett døgn senere, ble 30 centimeter av det ene liggende igjen.

iTromsø har tidligere sett på tabbene begått over en lengre periode på universitetssykehuset. Blant annet ble et barn født nærmest livløst som følge av at en keisernsittpasient måtte vente på heisen.

Slitt av

Alt taler for at legen, som fikk i oppgave å ta ut drenet, har opptrådt for hardhendt og rett og slett slitt av silikonslangen.

Det antyder klinikksjef Rolf Busund på et generelt grunnlag. Han opplyser at han ikke kan kommentere 51-åringens sak, men sier at det ikke er uvanlig at slike ting oppstår etter et inngrep — at utstyr og redskap blir gjenglemt i pasienten.

iTromsø har vært i kontakt med tromsømannen som sier at han ikke ønsker å stå fram i avisen med navn og bilde.

– Menneskelig å feile

– Jeg har ikke tenkt å lage noe oppstyr som følge av det som skjedde. Det er menneskelig å feile — i alle profesjoner, sier mannen, som likevel har tenkt å snakke med pasientombudet på UNN for å få bragt på det rene hvilke rettigheter han har i kjølvannet av legetabben.

Han er også lovet deltakelse i gruppen som skal gjennomgå saken. Da skal det kartlegges hva som skjedde og hvorfor.

– Dessuten er det viktig for meg at sykehuset gjennomgår sine rutiner på nytt slik at noe lignende ikke skjer igjen, sier 51-åringen.

Gikk sent

Etter det iTromsø kjenner til, gikk hjertepasienten med silikonslangen i brystet i to måneder før den ble oppdaget i en CT-scanner. Den lå da på oversiden av hjertet og inn mot den ene lungen.

Mannen kontaktet selv sykehuset fordi han ikke oppnådde gode nok resultat i rekonvalesensperioden etter operasjonen.

Klinikksjef Busund sier at det etter slike inngrep skal tas røntgen av pasienten for å avdekke om noe er gjenglemt i kroppen. Da skal vedkommende lege oppdage eventuelle feil.

– Vi har også rutiner for å kontrollere utstyr og redskap som benyttes under et inngrep. Også her skal avvik oppdages.

Gir støtte

– Når slike ting likevel oppstår, er det avdelingens plikt å følge opp pasienten og gi så gode råd som mulig. Vi opplyser også om rettighetene som vedkommende har, sier Busund ved Hjerte – og lungeklinikken på UNN.

Han presiserer at silikonslangene som benyttes ved hjerteinngrep, blir klippet små hull i slik at væske og blod kan trenge inn.

– Dersom ett eller flere av hullene klippes for store, kan det føre til at drenet sletner, sier Rolf Busund.

Rolf Busund. Foto: UNN Foto: Jan Fredrik Frantzen