Siden 1981 har Ryøya vært brukt til oppdrett av moskus. De har tilhørt Universitetet i Tromsø, som har forsket på dyrene, men med årene har antallet dyr blitt redusert.

– Vi har solgt unna dyr, fordi vi må dimensjonere bestanden ut fra pågående forskning. Det er veldig krevende å holde moskuser i fangenskap og forske på dem, sa professor Lars Folkow til iTromsø i 2013.

Ble avlivet i vår

Nå bekrefter han overfor iTromsø at den siste moskusen er avlivet.

– Det skjedde på vårparten. Det var én moskusokse som gikk igjen alene. Moskus er jo flokkdyr, så etter en generell vurdering fant vi ut at avliving var beste løsning, sier han.

I fjor vår ble den nest siste moskusen, «Alma», funnet død på øya. Hun ble obdusert på stedet, og obduksjonen avslørte at hun hadde plast i magen.

Har ligget ute til salg

Ryøya, som er eid av universitetet, ble lagt ut for salg i september 2014. Den 1.400 mål store øya har en prisantydning på 12 millioner kroner. Det har vært flere interessenter, og både norske og utenlandske aktører har vært på visning.

Året etter ble imidlertid øya trukket fra markedet. I 2017 var det imidlertid igjen forhandlinger om salg av øya, men det forelagte pristilbudet på 6 millioner kroner var for lavt, og universitetet forlot forhandlingsbordet.

Skal bruke den til forskning

Nå skal de beholde øya i universitetets eie.

– Vi kommer til å bruke øya omtrent som i dag, bortsett fra at det ikke lenger er dyr der. Det er fortsatt interessant for biologi-miljøet å bruke den, sier avdelingssjef for bygg og eiendom ved UiT, Erland Loso.

Han mener at øya kan være av en viss verdi for universitetet i framtida, selv om de ikke har konkrete planer for bruken.