Selv om Tromsøs strategiske betydning i utgangspunktet ble ansett som relativt lav ble det viktig for okkupasjonsmakten å innta byen da den norske regjering overga seg 9. juni.

Midt på natten den 13. juni landet østerrikske bergjegere fra 136. bergregiment tre plasser på Tromsøya. Ragnhild Nilsen og Egil Børge Mikalsen beskriver hvordan ordfører Alfred Nilsen opplevde denne hendelsen i deres bok «Secret Service-agent i krigens Tromsø».

Landingen på Holt

«Klokka halv to om natta kom flyene. Ti-tolv Junkerfly. De kom lavt inn og svingte noen runder før det fra ett av flyene ble kastet ut en sekkelignende gjenstand i fallskjerm. Den landet fint midt på jordet. Det var en container. Rett etter hoppet en soldat ut og landet ganske nær. Straks han tok bakken, vrengte han fallskjermen av seg, sprang bort til containeren og åpnet den. Ut tok han et maskingevær som han hurtig stilte opp på stativ og satte seg bak.

HOLT: Ordfører Alfred Nilsen må ha sett at disse østerrikske soldaten landet på Holt ved 2-tiden natt til 13. juni 1940. Bildet er en del av Perspektivet Museums Thøringsamling og er gjengitt med deres tillatelse.

Imponerende syn

Så kom hele rekken av fly. Soldatene hoppet ut etter hverandre, åtte-ti om gangen. Flyene kom inn lavt, 100–150 meter, fallskjermene ble utløst idet soldatene hoppet ut. Det ble mange runder over plassen før alle var ute. Soldatene løp rett til maskingeværposten straks de hadde fått av seg fallskjermen. Alle var bevæpnet med gevær.

BERGJEGERE: De østerrikske soldatene som landet på Tromsøya hadde gjennomført flere hopp i løpet av kampanjen i Nord-Norge, til tross for at de opprinnelig ikke var trent til det. Bildet er hentet fra Tromsø gjennom 10.000 år.

Det var et imponerende syn å se de hvite skjermene folde seg ut mot himmelen og dale sakte mot jorda.

Inntok Grand hotell

De la merke til at noen av flyene ikke kvittet seg med last ved forsøksgården. Senere fikk de vite at disse hadde landet sine tropper på Grønnåsen og på Skattøra.

Alfred, rådmannen og fylkesmannen ruslet hjem nedover Kirkegårdsveien. Alle hadde tatt av seg jakkene og gikk i skjorteermene. Alfred var den første som sa noe.

– Så er da også vår vakre øy okkupert.»

LES OGSÅ: Malte seg til Norway Cup (for abonnenter)

I løpet av formiddagen hadde løytnant Siefen som ledet operasjonen plassert vakter ved Post- og telegrafbygningen, politikammeret og kringkastingen. Soldatene ble forlagt i festlokalet på Alfheim, mens offiserene inntok Grand hotell.

Okkupasjonen var et faktum.

Kilder: Nilsen/ Mikalsen (utdraget er redigert), Tromsø gjennom 10.000 år