Lille julaften ble det klart at Årets tromsøværing 2023 er TIL-trener Gaute Helstrup. Kåringen har blitt gjennomført av iTromsø siden 1986.

Tradisjonen tro får Årets tromsøværing diplom og en tegning av avistegner Odd Klaudiussen, samt en pengepremie pålydende 12.000 kroner. De pengene ville ikke Helstrup beholde selv, men heller gi videre til Sykehusklovnene ved UNN. De var for øvrig også en av de ti nominerte.

– Jeg vil ta imot prisen på vegne av TIL, og sammen med TIL. Da hadde vi lyst til å finne ut hvordan vi kunne dele de pengene, for det er en pris jeg føler vi deler med både hele klubben og hele byen, sier Helstrup om hvorfor pengene gis videre, før han forklarer hvorfor valget falt på Sykehusklovnene:

– Jeg spilte det videre inn her og da var det tydeligste innspillet at Sykehusklovnene fortjener det, at de trenger ekstra støtte og at de gjør en utrolig god jobb for ungene i byen vår. Og det vil vi være med å bidra til.

Fredagen før nyttårsaften mottok TIL-treneren diplomet som det synlige beviset på at iTromsøs lesere har stemt han fram som Årets tromsøværing, før han ga videre en blomsterbukett til Trude Multe og Mage Plask som et symbol på pengepremien.

BEVISET: Gaute Helstrup på tribunen på Romssa Arena med diplomet og tegningen fra avistegner Odd Klaudiussen, som beviset på at iTromsøs lesere mener Helstrup er Årets tromsøværing. Foto: Johannes Brøndbo

Mange fotballmøter

Sykehusklovn Trude Multe, som uten klovnenesen heter Jeanette Solbakken, takket ydmykt for at Helstrup og TIL har valgt å gi pengene til deres arbeid.

– Dette betyr at vi har anledning til å komme flere ganger på sykehuset, og vi har veldig mange møter hvor fotball er tema. Og det er mulig at han Gaute har blitt nevnt både en, to og ti ganger, sier hun etter at Helstrup har overrakt den symbolske buketten på Romssa Arena.

– Vi lurer på når du skal starte et sykehuslag, for vi er klare. Vi har trent litt muskler, legger hun til.

– Hva betyr det at institusjoner i Tromsø som TIL bidrar til arbeidet dere gjør?

– Det betyr alt. Det betyr at vi i fellesskap viser byen vår at vi er til stede for hverandre, og at vi hjelper de som trenger det mest. Hvis man springer for noe viktig, så spiller man for selveste livet. Og det er veldig stilig, sier sykehusklovnen.

TAKKNEMLIG: Trude Multe overrekkes en blomsterbukett som et symbol på pengepremien Gaute Helstrup gir videre til henne og Sykehusklovnene på UNN. Også den sju år gamle klovnelærlingen Mage Plask sto klar for å takke. Foto: Johannes Brøndbo

Bygger håp

Trude Multe er full av lovord om TIL og Gaute Helstrup.

– Dere har et vanvittig godt samfunnsengasjement. Og så er det mange barn på sykehuset som kommer hit for å se på kamp. Så TIL gjør veldig mye for barn på sykehus. Og det vil vi i særdeleshet takke deg for, og alle de som jobber her som legger til rette for det.

– Heeeelt enig, tiltrer Mage Plask, som bak klovnemasken er Håvard Midtgård (7).

– Hadde det ikke vært for dere, så hadde det ikke vært veldig mange drømmer der ute. Og drømmer bygger håp, og håp holder mennesker i live, sier Trude Multe.

LOVORD: Mage Plask og Trude Multe skamroste Gaute Helstrup og TIL etter at Sykehusklovnene fikk de 12.000 kronene som følger med prisen Årets tromsøværing. Foto: Johannes Brøndbo

Byens pris

Helstrup trekker på smilebåndet av skryten som kommer hans vei, men han hevder at han ikke klarer å se på det som en individuell pris. Den tilhører ifølge TIL-treneren både klubben og byen, og viser til engasjementet rundt TIL i løpet av året.

– Det har vært utrolig fin reise. Og på den reisa har det vært mange fine dager med mange fine opplevelser. Vi merker det mest her ute, men også etter hvert på en del bortekamper med masse TIL-supportere. Det har vært en drøm og et mål å fylle opp stadion her. Det har inspirert at vi har klart det flere ganger, og kan vi inspirere unger til å ha det artig og ha drømmer, så er det veldig fint, sier prisvinneren.

– Jeg vet det er noen fra lagbildet her borte fra 56 som går på kampene, og kan vi få folk i alle aldersgrupper, og spesielt ungene, kan vi få alle aldersgrupper til å være engasjert og ta del i det som skjer her, så betyr det mye, legger han til.

– Men det er jo mange som også har stemt på deg som person?

– Det er jeg ydmyk for, og det er veldig hyggelig. Men som jeg sier, så klarer jeg ikke å løsrive meg fra TIL i den prosessen. Jeg er ganske sikker på at hvis det ikke hadde vært for TIL, så hadde jeg ikke blitt stemt på. Så det er naturlig å ta den imot på vegne av TIL, og dele den med flest mulig.