– Når det gjelder ladepunkter på offentlig vei er det Tromsø kommune som har ansvaret, og jeg forutsetter at de setter opp ladepunkter i tråd med forskriftene, sier fagsjef i Tromsø parkering, Tore Bentzen.

Han understreker at Tromsø parkering vil sette opp ladepunkter i de anleggene som de eier: Fjellet parkeringshus og Seminaret parkeringshus.

– Foreløpig holder vi på å etablere fire ladepunkter i Fjellet parkeringshus. Videre skal vi bygge opp antallet til det det er behov for i løpet av 2017, sier Bentzen.

Årsaken til endringene er nye parkeringsvedtekter som trer i kraft over nyttår.

Overgangsperiode

Selv om vedtektene trår i kraft 1. januar, er det lagt opp til ei overgangsordning ut 2017, slik at man skal få tid til å føre opp ladepunktene.

– I Seminaret parkeringshus har vi allerede fire ladepunkter, og det ser vi at er nok per nå, legger Bentzen til.

Han vet ikke hva som gjøres ellers, men regner med at både kommunen og de private tilbyderne ordner med tilstrekkelig ladepunkter, ettersom det blir et krav om det.

– Skal behandles

Sten Jarle Jensen, trafikktekniker i Byutvikling, viser til at kravet om ladepunkter ikke trer i kraft før 2018, og at saken skal opp i kommunestyret på nyåret.

– Dette er en sak som i utgangspunktet bare er noen måneder gammel for oss på byutvikling. Administrasjonen skal lage en utredning og et saksfremlegg til kommunestyret. Saken skal behandles i januar-februar og til den tid må vi utrede behovet, og om det skal være avgiftsbelagt parkering for elbil eller ikke i Tromsø sentrum, sier han.

Kostnader

Han legger til at det å sette opp ladestasjoner til elbil vanskelig lar seg gjøre med umiddelbar virkning fordi det innebærer store kostnader.

– Kravet trer i kraft i 2018 for at kommunene skal få litt tid på seg til å gjennomføre dette, sier Jensen.

Uavhengig av om kommunestyret går inn for avgiftsfrie parkeringsplasser eller ikke for elbil, vil det uansett ligge et krav til ladepunkter, forteller trafikkteknikeren.

Kommunen har imidlertid ikke oversikt ennå over hvor mange det er snakk om, opplyser han videre.