– Vi startet opp med dette prosjektet i 2003 for å sette et mer positivt fokus på det å lese, både som kos, men også i et læringsperspektiv. Den gang kalte vi det for en lesekampanje, men de siste årene har det gått under navnet Lesefestivalen, forklarer rektor Jon-Halvdan Lenning, før han legger til:

– I og med at Tromsø er en festivalby, tenkte vi det var morsomt å gjøre dette til vår festival. Derfor har vi blant annet et eget festivalarmbånd.

Hold deg oppdatert på nyheter fra bydelen: Følg iTromsø Håpet og Mortensnes på Facebook!

Gir overskudd til UNN

Mandag denne uka gikk startskuddet for årets lesefestival som vil strekke seg over tre uker, der hver klasse velger et tema som de har hovedfokus på. Hos klasse 4B på Mortensnes skole er de godt i gang med å fordype seg i sitt tema; symbolikk og historier i kristendommen.

– Lesing er det viktigste verktøyet vi har på skolen, men vi er opptatt av at vi ikke bare leser for å lære, men også for å kose oss, forklarer kontaktlærer Anita Nygaard.

I tillegg til å lage veggavis, hefte med fagtekster og bokanmeldelser, får elevene også tid til et eget bokloppemarked i løpet av festivalen.

– Bokloppemarkedet, som går av stabelen neste fredag, er nytt av året. Her har elevene tatt med seg brukte bøker hjemmefra som de vil gi bort, slik at andre elever kan kjøpe bøkene. Overskuddet fra loppemarkedet har vi bestemt oss for å gi til barneavdelingen på UNN, avslører Lenning.

Fornøyde elever

Kristian Rafaelsen (9) i klasse 4B synes det er gøy at de får bruke ekstra mye tid til lesing de neste ukene.

– Det er koselig, ikke minst fordi det er noe hele skolen gjør sammen, forklarer han.

Også Lea Øverås (9), som er ny i klassen, liker konseptet.

– Vi får lese mange forskjellige bøker som vi har fått i kasser fra biblioteket. Noen av bøkene er faktisk også på engelsk, påpeker fjerdeklassingen.

Det samme mener Mathilde Ovesen (9). Hun kan imidlertid avsløre at hennes favorittbok ikke er en hun har lånt på skolen.

– Jeg har en veldig spennende bok hjemme som heter «Trollgutten og heksa». Den er min favoritt!

LES OGSÅ: Lanserer 15 bydelsaviser

FESTIVALREKTOR: I likhet med elevene er rektor ved Mortensnes skole, Jon-Halvdan Lenning, utstyrt med festivalarmbånd i anledning skolens lesefestival. Foto: Kine Hanssen
KOSELIG: Kristian Rafaelsen (9) synes det er koselig med lesefestival fordi dette er noe hele skolen engasjerer seg i. Foto: Kine Hansen