Etter flere år med utleiers marked, ser det nå ut til at det er leietaker som står sterkest på leiemarkedet i Tromsø.

– Leiemarkedet har blitt bedre for leietakerne og vi ser absolutt resultatene av økt boligbygging. Det har vært veldig stramt i Tromsø fordi det har blitt bygget for lite over flere år, men nå kommer det flere boliger på markedet – og det er en utvikling vi må regne med at kommer til å fortsette, forteller Espen Sirnes, førsteamanuensis ved Handelshøgskolen ved UiT.

Prisnedgang

Like før studiestart meldte NTB at det på landsbasis lå rekordmange boliger til leie på Finn.no – en trend man også ser i Tromsø.

I slutten av juli sto omtrent 1000 studenter i studentboligkø, en halvering fra samme tid i fjor. Også i 2013 var tallet høyere. Mandag formiddag er det 160 ledige utleieboliger i Tromsø, hvis man legger sammen antall utleieboliger på Finn.no, antall hybler og rom til leie i kollektiv på Finn.no og antall utleieannonser på Hybel.no. Det er nær dobbelt så mange som antall ønskes-leid-annonser, som i lik sammenregning viser 85 annonser. Samtidig bygges det også flere nye studentboliger.

– Det er flere faktorer som drar i samme retning. Det er nok ikke et veldig overskudd på utleie i Tromsø nå, og jeg tror ikke det nødvendigvis blir vanskelig å få leid ut i nærmeste fremtid. Likevel er det jo klart det blir et spørsmål om pris, og vi vil kunne se en prisnedgang på utleie i Tromsø.

Kreative løsninger

– I Stavanger melder media om ymse grep for å lokke til seg leietakere, som eksempelvis med gratis vaskehjelp i utleieboligen. Kan vi se dette også i Tromsø?

– Ja, endringer i markedet kan gi seg utslag i forskjellige ting som gjør det litt bedre for leietakere. Det vil kanskje først og fremst vise seg i lavere leiepriser, men også at man tilbyr andre ting for å tiltrekke seg leietakere.

Fra et utleiers marked i Tromsø, hvor studenter blant annet har tilbudt plenklipp og barnepass i forsøk på å sikre seg et sted å bo, kan det nå bli utleier som må komme med kreative løsninger.

– Det hele handler om tilbud og etterspørsel. Når tilbudet tar igjen etterspørselen, eller blir større, må utleiere innstille seg deretter, sier Sirnes.

Mer å velge mellom

Han spår at skiftet i markedet vil kunne forsterkes de neste årene.

– Det er flere boligprosjekter på gang og det vil komme flere leiligheter, så jeg tror nok ikke det blir færre utleieenheter å velge mellom på Finn.no fremover. Men jeg tror heller ikke det blir noen krise for utleiere i nærmeste fremtid, men det kan kanskje bli vanskeligere å få leieprisen man har hatt før.

- Veldig bra for studentene

Studentlederen ved UiT håper et prisfall vil hindre at folk leier ut dårlige og farlige boliger.

Aurora Meland, studentleder ved UiT – Norges Arktiske Universitet, sier det vil ha mye å si for studentene om leieprisene går ned.

– Det vil være veldig, veldig positivt for privatøkonomien til studenter. Så det er absolutt en gladnyhet for oss hvis det faktisk skjer.

Positivt for UiT

Hun understreker at prisene helst må gå markant ned.

– Hvis vi skal være fornøyd må leieprisene gå veldig mye ned, studenter som lever på studiestøtte har maks råd til 4000–5000 i måneden.

Meland sier også at en slik utvikling i markedet ikke bare vil være positivt for studentene, men også for universitetet.

– Hvis litt av makten i markedet nå kommer til leietakerne vil det være positivt for UiT, fordi bolig er den største utgiften for studenter og vi har ikke veldig mye å rutte med.

Folk må flytte

Hun kjenner selv flere som har sett seg nødt til å flytte.

– Prisene i Tromsø har i perioder vært ekstreme. Det gjelder ikke bare studenter, men også personer som har fått seg jobb i Tromsø, som har sett seg nødt til å flytte.

Studentlederen håper at et prisfall også vil ha en positiv virkning på boligstandarden i byen.

– Jeg tror det fortsatt er et såpass stort press, at så godt som alt leies ut. Et skifte i markedet ville vært bra, da det ville gått ut over dem som leier ut dårlige boliger. Jeg har snakket med flere folk som har endt opp med å måtte leie hvor det er skikkelig ille standard.

- Det blir færre leietakere

Eiendomsmegler mener fortsatt det er for få boliger til å dekke etterspørselen.

Tomi Christian Johansen, eiendomsmegler og daglig leder i DnB Eiendom Tromsø, er ikke like sikker på et skifte i leiemarkedet.

– Ved spørsmål om leiemarkedet i Tromsø vil man nok få forskjellige svar alt etter hvem man spør, men jeg opplever det fortsatt som veldig presset.

Bo heller sammen

Johansen peker på flere årsaker til at det nå er færre som står i boligkø.

– Prisene er såpass høye i Tromsø at studenter ser etter andre måter å bo på. De bor heller i kollektiv og hos slekt enn å leie leilighet. Når de bor 3–4 sammen for å spare boutgifter, blir det færre leietakere på markedet totalt.

Han trekker også fram boligbygging som en faktor.

– Byggingen av nye boliger har økt såpass mye de siste årene, og det er flere som spekulerer i bolig, noe som gir flere utleieenheter å velge mellom.

Boligspekulasjon

– Så du har ikke inntrykk av et skifte hvor noe av makten nå kommer til å ligge hos leietaker?

– Nei, det har jeg ikke. Antall enheter blir flere, men prisene er fortsatt høye og enn så lenge er det for få boliger til å dekke behovet.

Johansen ser likevel muligheten for en nedgang i leieprisene.

– Jeg tror at enkelte, individuelle utleiere må skru ned prisene, noe som også er positiv for dem ved at de sikrer stabilitet. Men jeg har ingen oppriktig tro på prisnedjustering i større skala, da det fortsatt er folk som i stor grad har kjøpt boliger på spekulasjon for å leie ut.

Finansierer egen bolig

Han trekker fram at dagens situasjon med lav rente og høye leiepriser, gjør det svært bekvemt å være utleier. Samtidig er det mange som har delfinansiert egen bolig med inntekt fra utleieenhet.

– Hvis folk har vært så naive at de har finansiert boligen sin i stor grad på bakgrunn av utleie, så er det en feil. Å tenke at leiemarkedet skal betale for et kostbart kjøp, er også feil. Hvis man er avhengig av utleie for å ha en grei økonomi har man gjort en feilvurdering.

– Er det mange i Tromsø som har beregnet inn leieinntekter for å finansiere egen bolig eller eget forbruk?

– Selvfølgelig. I Tromsø er det veldig mange som har utleieboliger og hybler. Men hvis man ikke tåler en nedgang på mellom 500–2000 kroner i måneden, har man en for kostbar livsstil, sier Johansen.

LETTER GREPET: Etter flere år med høye priser og lite boligbygging, mener Espen Sirnes, førsteamanuensis ved Handelshøgskolen ved UiT, at det nå blir bedre å være leietaker i Tromsø. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen
FORTSATT PRESS: Daglig leder i DnB Eiendom, Tomi Christian Johansen, mener det fortsatt er for få boliger til å dekke behovet. Foto: Tor Farstad