– Jeg sitter jo på konstant hjemmekontor, flirer Tommy Olsen.

51-åringen som i 2015 begynte å reise til Hellas, for å hjelpe desperate båtflyktninger på vei over Middelhavet, kan nemlig ikke reise tilbake.

Der har politiet en stående arrestordre stående på tromsøværingen, etter at tidligere trusler om Interpol-etterlysning ikke ble virkelighet.

– Min norske advokat sier at rettsprosessene i Hellas er «helt gresk», spøker Olsen – som ikke har fått tilgang til alle saksdokumentene i siktelsen mot han.

Anklagene mot tromsøværingen, som innebærer spionasje og menneskesmugling, er likevel såpass alvorlige at søksmålet mot Olsen ble tatt opp i en FN-sesjon tidligere i år. Amnesty International og Human Rights Watch kom på banen.

Drifter døgnåpen nødtelefon alene

Bakgrunnen er at Tommy Olsen siden 2017 har drevet Aegean Boat Report; en nettside hvor han redegjør for situasjonen til mennesker som flykter til Hellas.

Greske myndigheter har nemlig gjort det ulovlig å hjelpe uregistrerte flyktninger. Olsen dokumenterer i tillegg at fartøyer med flyktninger presses over i tyrkisk farvann, for å hindre dem retten til å søke asyl.

– Jeg drifter nettsida og sosiale medier fra PC-en hjemmefra. Jeg har også en alarmtelefon, som må serves 24 timer i døgnet. Der blir jeg kontaktet av folk som er i havsnød, eller ber om hjelp etter å ha ankommet land, sier Olsen.

– Er de til sjøs, er mitt eneste alternativ å ringe tyrkisk eller gresk kystvakt, forklarer han.

ARRESTORDRE: Politiet i Hellas har en stående arrestordre stående på tromsøværingen, som gjør at han opererer sin døgnåpne nødtelefon hjemmefra. Foto: Ronald Johansen

Olsen anslår at han mottar 10 til 20 slike i løpet av hvert eneste døgn. Og han jobber alene, med samboer pluss fem barn i huset hjemme.

– En standard arbeidsdag starter på ettermiddagen, da det begynner å bli mørkt i Hellas. Da kan det gå slag i slag gjennom hele natta. I perioder blir det lite søvn. På dagtid kan det være rolig, så jeg prøver å sove litt mens ungene er på skolen, sier han.

– Det er ei påkjenning

– Er jobben du gjør ditt «kall» her i livet?

– Nei. Jeg skulle ønske jeg slapp å gjøre dette. Det er ei påkjenning. Jeg er ikke opptrent i krisehåndtering. Mange av telefonene jeg får er fra båter som er i ferd med å gå ned. Jeg ser mye groteske situasjoner på video og bilder, som er vanskelig å bearbeide.

– Får du noe hjelp til å bearbeide dette?

– Nei, jeg har ikke følt at det var nødvendig. Men det sliter på. Jeg har sett og opplevd mye rart gjennom årene. Så jeg skulle gjerne ha hatt en normal jobb, men jeg har ikke hjerte til å plutselig skulle legge ned nødtelefonen.

Kan ikke reise til utlandet

Den tidligere barne- og ungdomsarbeideren er avhengig av økonomisk hjelp, for å for å drifte nettstedet Aegean Boat Report. Han har jevnlig innsamlingsaksjoner, og har gjennom 5 år mottatt penger fra Fritt Ord.

– Men det er krig i Midtøsten og Ukraina, og medier og organisasjoner har sitt fokus der. Da sitter ikke pengene like løst. Tidligere betalte jeg alt av egen lomme, så da det ble ikke mye ferie sammen med ungene, sier Olsen.

– Blir det noen ferier nå, siden du døgnbemanner en vakttelefon helt alene?

– Jeg trenger bare nett- og mobiltilgang, så vi skulle til utlandet i sommer. Men etter siktelsen sa både de greske og min norske advokat at jeg ikke kunne reise ut av landet. Så da ble det norgesferie igjen.

FRIVILLIG HJELPEARBEIDER: Her er Tommy Olsen avbildet med ett av mange flyktningbarn som ankom strendene på Lesvos i november 2015. Foto: Adam Rosser

Tommy Olsen har opplevd en stor endring i oppmerksomheten flyktningstrømmen over Middelhavet får nå, kontra da han selv begynte å reise til Hellas som frivillig hjelpearbeider i 2015.

– Da var det tusenvis av mennesker som hjalp til på Lesvos. Det dabbet helt av i løpet av to år. Og så har jo høyrepolitikken tatt overhånd i hele Europa, der man virker mer interessert i å bygge murer for å holde flyktninger ute, snarere enn å hjelpe dem.

Frykter situasjonen blir verre

Olsen mener at flyktningstrømmen fra Ukraina til Norge viser at det eksisterer en forskjellsbehandling i hvilke flyktninger vi nordmenn er mest interessert i å hjelpe – folkene som ligner mest på oss sjøl. Han viser til kommentarfelt på nett, og mener det er mer godtatt å uttrykke rasistiske holdninger nå enn tidligere.

– Måten ukrainerne har blitt tatt imot i Norge, er slik det burde være. Men for alle.

51-åringen fra Tromsø ser ingen slutt på mengdene av flyktninger over Middelhavet, og mengden av dødsfall stengte grenser forårsaker.

– Siden i fjor har det vært en økning på 270 prosent. Nå har vi en krig i Midtøsten, hvor en hel folkegruppe blir fordrevet. Og de må ha et sted å gjøre av seg. Så vi forventer dessverre en økning, både over Middelhavet og Egeerhavet, i januar og februar. Da vil flere folk trenge hjelp, og flere drukne.

Amnesty: – En hårreisende praksis

Amnesty International er blant Tommy Olsens støttespillere, og organisasjonen anerkjenner tromsøværingens innsats som svært viktig.

Beate Beate Ekeløve-Slydal, politisk rådgiver i Amnesty International, skriver følgende i en uttalelse til iTromsø:

«Informasjon- og dokumentasjonsarbeidet som Tommy Olsen utfører bidrar sannsynligvis til å redde liv. Tommy Olsen setter søkelyset på en virkelighet som media ikke lenger er særlig opptatt av, nemlig at fortsatt risikerer mennesker på flukt livet ved å måtte foreta farlige båtreiser over Egeerhavet for å kunne bruke sin rett til å søke asyl i Europa. Og fremdeles blir båter med mennesker som flykter fra land som Afghanistan, Syria og Eritrea forhindret i å legge til land i Hellas, og dyttet ut på havet igjen av gresk kystvakt. Dette er i strid med internasjonal rett. At greske myndigheter i tillegg kriminaliserer frivillige som Tommy Olsen, som driver med hjelpe- og dokumentasjonsarbeid og truer dem med langvarige fengselsstraffer, er en hårreisende praksis som bare ikke skal skje i en rettsstat og EU-land som Hellas. Det er derfor viktig for Amnesty å være tydelig i at vi støtter Tommy Olsens menneskerettighetsarbeid».

Her kan du stemme på hvem du mener bør bli Årets tromsøværing.