Bevaringsbygget for museets selfangstskute har faste åpningstider hver dag 11.00 til 17.00 i to måneder fram til 15. august.

– Vi har ikke faste åpningstider andre ganger i året enn om sommeren, men vi kan åpne ellers i året dersom vi får forespørsel på forhånd, sier Lena Aarekol, daglig leder ved Polarmuseet, som er en del av Tromsø Museum Universitetsmuseet.

Står låst

Hun legger ikke skjul på den to måneder lange sesongen ikke er mye å skryte av, og skulle gjerne sett at sommersesongen var lengre for MS Polstjerna.

– Det er synd at den står låst store deler at året. Vi ønsker å utvide sommersesongen slik at den varer fra mai og ut august, men vi har dessverre ikke mulighet til det, sier Aarekol.

Årsaken er færre midler til driften av museet etter at Tromsø kommune sa opp avtalen om 300.000 kroner i årlig driftstilskudd med virkning fra 1. januar 2015.

– Det har gjort at vi har måttet kutte i åpningstidene i år. Tidligere har vi hatt åpent fra klokken 10.00, men i år åpner det en time senere for at vi skal kunne spare litt penger.

Færre aktiviteter

Aarekol forteller at de heller ikke har lagt opp til noe særlig aktivitetsprogram rundt selskuta i år.

– Vi har hatt flere aktiviteter tidligere, blant annet familiearrangementet Ishavssprell i forbindelse med åpningen, og konserter og teater gjennom sesongen. Vi ønsker å ha mer aktivitet rundt skuta, men det er vanskelig med lite driftsmidler, sier daglig leder ved Polarmuseet.

Nært havet

Aarekol håper likevel på rundt 10.000 besøkende hos MS Polstjerna i sommer.

– I fjor hadde vi 7.000 innom i løpet av de to sommermånedene med faste åpningstider. Vi erfarer at det kommer mye folk hvis det er fint vær ute. Det har nok sammenheng med at Polstjerna er halvveis ute i et fint område hvor man kan sitte ute og samtidig være nært havet, sier hun.

Hun legger til at hun håper byens innbyggere også tar turen innom for å høre historien om selfangstskuta fra 1949.

– Og så får vi håpe at vi kan utvide sesongen med 14 dager før og etter til neste år dersom pengene strekker til, sier Aarekol.

SOMMERÅPEN: Mandag 15. juni starter sommersesongen for MS Polstjerna. Foto: KJETIL VIK