Mandag møtes UFR for å forberede seg før de 11. desember skal delta i fylkestinget, der skolesaken skal behandles.

– Vi skal fronte høringssvaret vårt for politikere og personer på fylkeshuset, og skal også i vår faste taletid i fylkestinget fortelle om vår mening i denne saken, sier Johansen.

– Dropp veiprosjekter

Engasjementet hos ungdommer rundt om i hele fylket er stort, og beskjeden UFR har fått er at linjer skal legges ned samtidig som skoler står i fare for å bli lagt ned.

Johansen mener at fylkespolitikerne bør se etter andre måter å få fylkeskommunens økonomi på rett kjøl igjen.

– Vi mener at man bør sette store veiprosjekter til side, og heller satse på å gi et bredt og godt videregående tilbud fremover. Vi har i vårt høringssvar kommet med forslag til nye løsninger vi mener kommer til å gjøre ting litt bedre for flest mulig, sier lederen.

UFR skal være et talerør for alle ungdommer i Troms, og Johansen og de andre medlemmene prøver gjør derfor det de kan for å lodde stemningen rundt i de ulike Troms-samfunnene.

– Det har den siste tiden vært mange aksjoner på Facebook og demonstrasjoner rundt om i fylket. Inntrykket vi sitter med er at slike saker skaper et enormt engasjement hos folket, særlig hos skoleelever. Ungdomsrådene rundt om i Troms har mobilisert mot disse kuttene, og inntrykket er at folk mener disse kuttene er helt bort i hampen.

Han viser til at de eksisterende tilbudene har betydning både for elevenes fremtidsutsikter, for reiseveien til skolen som kan bli enda lenger for mange elever, og for videre fraflytting fra lokalsamfunnene.

– Vanskelig å spå

– Hvorfor skal man kutte i linjer som kan ha stor betydning for fremtiden? Et eksempel på en slik linje er landbrukslinja på Senja videregående skoles avdeling på Gibostad. Dette er en linje vi i rådet og mange andre mener det ikke bør kuttes i, sier Johansen.

Lederen er spent på utfallet av hele saken, og varsler at det fylkespolitikerne faller ned på vil ha stor betydning for mange mennesker.

– Utfallet i denne saken er veldig vanskelig å spå på grunn av at saken avgjøres i fylkestinget i desember. Noe som er ganske sikkert er at det vil få store følger for mange ungdommer og deres valg videre i livet, sier Johansen.