Kulturhuset: Tromsøjenta Lene Marlin trollbandt de over 600 oppmøtte damene (og noen ytterst få menn) som hadde møtt opp til konferansen «Kvinner i tiden».

I en drøy halv time fikk publikum fortalt et utilslørt innblikk i oppturene og nedturene som den populære artisten har hatt i løpet av sin karriere.

Med- og motgang

Fra hun slo igjennom som blott 17-åring, til hun forsvant fra rampelyset noen år senere – og til hun i dag ser tilbake på hvordan hun har taklet med- og motgang som artist og – ikke minst – på privaten.

– Det ble veldig hektisk etter at jeg gikk ut videregående og dro rett ut i verden. Til sist mistet jeg oversikten over hvor jeg var – jeg kunne spise frokost i Belgia, lunsj i Sverige og middag i Finland – på en dag, forteller hun.

Mistet fotfestet

Fra å ha levd i en popstjerne-drøm som tenåring endte hun opp med å miste fotfestet.

– Det rullet på, det gikk fortere og fortere – og jeg kunne gi 25 intervjuer i løpet av en dag. Jeg sluttet å glede meg, sier Marlin.

En kveld i Taiwan møtte hun veggen.

– Jeg kom til flyplassen i Taiwan og ble «overfalt» av en vegg av mennesker. Da jeg endelig kom meg inn i en bil sprakk jeg. Jeg gråt, jeg følge meg fanget og fikk ikke puste, forteller hun.

Hun hadde helt enkelt mistet kontrollen over sitt eget liv – og fra vondt gikk det verre.

Forsvant

Da hun kom tilbake til Norge gikk bokstavelig talt i kjelleren og opptrådte ikke offentlig på «tre år, fem måneder og seks dager».

- Jeg klarte ikke å gå ut døra. Jeg fikset ikke hverdagen – selv om jeg tilsynelatende levde et perfekt liv. Jeg følte at jeg ikke fikk lov til å ha det vondt, forteller hun.

Så en dag nådde hun bunnen.

– Jeg følte meg så liten, jeg gråt så mye at jeg gikk tom for tårer. Jeg gikk helt tom og skrev avskjedsbrev der jeg ba om tilgivelse for at jeg skulle dø.

Prøvde å ta sitt eget liv

Den natten prøvde hun å ta sitt eget liv.

– Jeg våknet på kjøkkengulvet og var fortsatt i live. Jeg skjønte da at jeg var nødt til å finne igjen håpet.

Etterpå har hun klart å komme seg tilbake til en fungerende hverdag. Det har ikke vært lett og det har vært mange motganger.

– Jeg har kommet meg opp i knestående, så har jeg ramlet ned igjen. Men jeg har fokusert på at det må skje gradvis – og at sorg og smerte går over, sier Marlin.

Hun sier at hun i dag er mer selektiv med det hun stiller opp på.

– Jeg sa eksempelvis nei til å flytte til USA for å bli lansert som artist. Det er jo et svært fjernt valg å IKKE satse i verdens største musikkmarked, men det passer ikke mitt liv nå. Jeg verner meg selv mere, sier hun.

Vil hjelpe andre

I dag forteller Marlin om sine opplevelser for å hjelpe andre. Hun viser til at statistisk sett vil halvparten av oss få en eller annen form for psykisk lidelse i løpet av livet.

– Det er tre ganger flere som dør av selvmord enn det er folk som dør i trafikken.

FULLSATT: Et fullt kulturhus fikk høre Lene Marlin fortelle. Foto: Ronald Johansen