- Vi triver veldig godt i lag og vi føler at vi gjør en nyttig innsats for samfunnet.

iTromsø har avtalt å treffe en av de lengstlevende patruljene i Natteravnene i hele landet – nemlig «Bestemorsgruppa» som hver sjette helg gjør byens gater tryggere og triveligere.

Utenfor Nerstranda har de åtte damene møtt opp i sine karakteristiske gule jakker.

De har de brukt i lang tid nå.

Over 20 års fartstid

- Jeg har vært natteravn siden 1995, altså i 21 år. May har holdt på i 20, og noen i 19 år, forteller Signe-Lise Jæger, leder i patruljen.

Jæger og May Johansen er altså de skikkelige veteranene.

- Vi skal holde på så lenge beina holder, sier Johansen.

«Skårungen» i selskapet er Irene Solbakken, som «kun» har holdt det gående i 11 år.

- Vi møter mange flotte ungdommer når vi er ute og går i byen, forteller hun.

Viktig, nyttig og sosialt

Samholdet i gruppa er tett og de åtte damene treffes gjerne til aktiviteter utenfor Natteravnene. De besøker hverandre, spiser middag i lag og deltar i sosiale lag sammen.

Det som knytter dem tettest i hop er dog natteravneriet – og de føler alle sammen at de gjør en viktig innsats.

- Vi har ofte havnet i situasjoner der vi har hjulpet folk som ikke har vært helt i stand til å ta vare på seg selv, forteller Johansen.

Nylig var de nødt til å hjelpe til med å finne en ung dame som hadde forsvunnet fra en båt som lå i havna.

Godt likt

- Vi fikk bekymringsmelding fra resten av mannskapet om at vi var nødt til holde øynene oppe ettersom hun ikke var helt på topp. Vi fant henne heldigvis i en sofa inne på et av hotellene i sentrum, sier Johansen.

Natteravnene er godt likt hos de fleste som ferdes i sentrum i helgene. Politi, vektere og uteplassene gir gode skussmål – og mange av dem som ferdes mellom utestedene gir tommelen opp.

- Det er faktisk bare én gang jeg har opplevd å få kjeft fra noen, sier Signe-Lise Jæger.

Skaper trygghet

De fleste andre skjønner at Natteravnene er der for å hjelpe dem, og damene forteller at de bare med sin tilstedeværelse kan virke dempende på konfliktfylte situasjoner.

- Det holder ofte at vi viser oss så roer seg folk ned. Men vi går ikke inn i slagsmål eller bråk, da trekker vi oss tilbake og varsler politiet. Vi er ikke politi, sier Jæger.

Nettopp det er et forhold som hun tror er med på å skape tillit.

- Vi er ikke politi, vi har taushetsplikt og vi er der for å hjelpe folk, sier hun.

Arbeidet de har lagt ned i Tromsø sentrum er lagt merke til langt utenfor byens grenser. I fjor ble de tildelt en ærespris av Natteravnene sentralt.

- Det var i Bergen, og prisen ble delt ut av statsminister Erna Solberg. Jeg var ikke klar over at vi skulle prisen så da vårt navn ble ropt opp ble jeg helt forfjamset, forteller Johansen.

foto
BESTEMØDRE: Alle er bestemødre i denne natteravnpatruljen – og noen er sågar oldemødre.