1. Telegrafbukta

Vel 25 minutters gange fra Tromsø sentrum helt på sørspissen ligger tromsøværingenes paradis. Både volleyballbane, treningsapparater, stier, monumenter og badebrygge, ligger åpent og tilgjengelig for alle og enhver.

2. ”Bukta for alle”

Buktafestivalen arrangeres 21.–23. juli og koster riktignok penger, men lørdag 23. juli åpnes festivalen fra 12–15 for alle når det arrangeres ”Bukta for alle”. Bandene Auto Pilots og Mama Said No spiller i Paradisbukta, to UKM-bang på Little Henrik-scenen, mens The Northern Lies og Black Debbath spiller på hovedscenen i gratisarrangementet.

3. Botanisk Hage

Tromsø arktisk-alpine botanisk hage er åpen hele året, har ingen gjerder eller porter og har gratis inngang. Store steiner og små planter er stikkordet for det meste av hagen. I stedet for parklandskap har Hagen store steinhauger som etterligner naturen med dens planter i Arktis og til fjells. Hagen har gratis entré, og det er parkering på nedsiden av området. Det er omtrent 40 minutter å gå fra sentrum, men rute 20 fra sentrum til Nordlysplanetariet går hyppig. Derifra er det en trivelig tur gjennom skogen til hagen. Cruisehavna i Tromsø ligger like nedenfor hagen.

4. Utstillinger

Perspektivet Museum i Storgata 95 ved siden av Verdensteatret står utstillingen Uprooted gjennom hele sommer. Åpent tirsdag-søndag.

Nordnorsk kunstmuseum i Sjøgata 1 har åpent alle dager i hele sommer, der utvalgte verker fra samlingen vises permanent i andre etasje gjennom hele sommeren.

Lone Slydahls galleri/atelier ”Galleri Nord” i Storgata 106.

Tromsø Museum har åpent i sommer i Lars Thørings vei 10, like ved Folkeparken oppfor Telegrafbukta.

Tromsø Vitensenter i Hansine Hansens veg ved UiT har utstillingen Matematisk tråd åpent gjennom hele sommeren.

5. Fjellturer

Fjellet er gratis for alle og det finnes utallige flotte turer i Tromsø-området. Den spektakulære utsikten over byen kan du få ved å ta Fjellheisen opp, men det finnes mange fine stier å gå opp og ned og nyte utsikten gratis og samtidig fått tatt beina fatt.

6. Leie av gratis fritidsutstyr

Utstyrsbasen, et samarbeid mellom Tromsø Røde Kors og kommunen, tilbyr gratis utlån av turutstyr til barn og familier som ikke har tilgang til dette på utstyrsbasen i Rådhuskvartalet mellom kinoen og biblioteket. Åpent tirsdag, onsdag og torsdag fra 14–19. Alle lån må gjøres av en voksen person over 18 år.

7. Sykkelfestival

Søndag 12. juni arrangeres Tromsø Sykkelfestival for tredje gang på Charlottenlund. Der blir det mulig å teste sin ferdigheter både på to og ett hjul. Sykkelorientering, sykkelslalåm, enhjulssykling, hinderløyper, konkurranser, sykkelservice og testing av nye sykler.

8. Biblioteket

Bak den flotte glassfasaden midt i sentrum, står biblioteket, som er åpent hele sommer. Mulighet for å leie bøker, film, tidsskrifter. Det vil også være utstillinger og andre arrangement der gjennom sommeren. Blant annet kampanjen ”Les for svingende 2016!” for barn i alderen 6–12 år. Leser man fem bøker i løpet av sommeren, får man armbånd og er med i trekningen av en Ipad og andre premier på bokfesten 10. september.

9. Skansen

Det gamle festningsverket i Tollbodgata anses for å være det mest verdifulle kulturhistoriske anlegget i kommunen. Skansen er Tromsø kommunes tusenårssted, og det vil trolig foregå en rekke aktiviteter der utendørs i sommer. Står replika av gamle kanoner utenfor og er en flott plass å nyte sola på grøntområdet utenfor.

10. Hurtigruten

Når Hurtigruten ligger til kai er det mulig å gå på dekk. Der kan du utforske båten og nyte utsikten fra dekk og se Tromsø fra et høyere og nytt perspektiv.

11. Tvibit

På ungdomshuset Tvibit sine nye lokaler i Parkgata 27 kan ungdom få hjelp til å søke midler til enge prosjekter, konsulenthjelp og tilgang til prosjektrom med alt de behøver av utstyr til film lyd, kunst og scene.

12. Bakgårdsfest

Lørdag 18. juni blir det bakgårdsfest ved parkeringsplassen i Søndre Tollbodgate. NODA vil vise hvilke muligheter som ligger i skjulte byrom i sentrum – denne gang i Nordbyen, der en vanligvis traust parkeringsplass skal omskapes til en arena for moderne kunstuttrykk og yrende folkeliv. Det blir blant annet musikk, lokalmat, redesign, piknik og street art.

13. Gratis lunsj

Torsdag 9. juni blir det gratis lunsj/middag på Torget med råvarer som ellers ville ha blitt kastet i forbindelse med miljøuka. «Feeding5000» er en global bevegelse mot matavfall, og nå kommer den til Tromsø. Åpning klokken 14.00 med påfølgende matservering, foredrag og konsert.

14. Tirsdagsjam

Hver tirsdag er det mulighet for å se flere av byens flinke musikere på gratis jam på utestedet Bastard Bar. Også mulighet å hive seg med, hvis man selv spiller instrument.

15. Charlottenlund

Som i fjor vil Charlottenlund være åpen og tilgjengelig for alle. Sandvolleybaner kommer og i løpet av sommeren vil det på området komme løpebane (400 meter), kunstgressbane med oppmerking for slåball, klatresteiner, petanquebane, discgolfpark med 9 hull, kunstgress i treningsparken, tremmesti rundt tjernet, sykkelstativer, benker og bord, bålplasser og lekeområde for mindre barn.

16. Prøvetimer på treningsstudio

De fleste treningssentre i byen tilbyr gratis prøvetimer. Det er en mulighet hvis du ønsker å trekke inn på sentrene og finner ut at det er nå treningen skal begynne.

17. Arrestasjonsvandring

I år er det 75 år siden den første arrestasjonen av jøder i Norge under andre verdenskrig. Den foregikk i Tromsø 18. juni 1941, et år før i resten av landet. De arresterte ble satt i fangeleir på Sydspissen av Tromsøya. Langs stien ved sjøkanten fra Telegrafbukta til Sydspissen, finnes murrestene av fangeleira. Dagen blir markert med vandreteater langs turstien.

18. Prestvannet

Byens perle midt på øya er ideelt for både gå- og joggeturer. Det er 1,7 kilometer hele runden rundt. En ideell plass for både barn- og voksne for både sosialt samvær, mating av ender og trening.

19. Selfie i telefonboks

Besøke Telemuseet som ligger like bortafor flyplassen, på nedsiden av siste rundkjøring før flyplassen. Her kan man ta morsomme selfies i de gamle telefonautomatene og besøke museet.

20. Gratis bok-kaffe

Går du innom bokhandelen ARK og ser interessert i bøkene, er det mulig å hente seg en kopp gratis kaffe.