For 15 måneder siden startet familien Holmøy på oppussings- og tilbyggsprosjekt på en vertikaldelt enebolig i Nansenvegen 45.

Nå er boligen innflyttingsklar, men ifølge Holmøy, holder byggherren i HRG Bygg AS tilbake søknaden om brukstillatelse for boligen.

– Det er Pål Greger Larssen som nekter å søke brukstillatelse på grunn av badet. Han drev Rental Nord som gjorde renoveringen av badene og nå er slått konkurs. Fordi vi holdt tilbake penger, tar han nå hevn gjennom HRG Bygg, som står som ansvarlig søker, og er de eneste som kan søke om brukstillatelse, sier Kenneth Holmøy til iTromsø.

– Må rives

BADET: Den store tvisten dreier seg om de to badene, om hvem som har gjort hva og en brukstillatelse som holdes tilbake.

Ifølge Holmøy mener HRG Bygg AS at begge badene må rives. Det vil ifølge Holmøy koste en plass mellom 300.-500.000 kroner.

– Takstrapporten som jeg selv hentet inn, fortalte om en del feil, men de sier ikke noe om at badene ikke kan brukes, men sier at dersom feilene ikke rettes, må det rives og bygges opp på nytt. Badene er ikke søknadspliktig for å få brukstillatelse, mener Holmøy.

Ifølge Holmøy begynte han å holde tilbake penger for Rental Nord som drev renoveringsarbeidet da summene doblet seg.

– Arbeidet skulle koste 375.000 kroner, men da det bikket 744.000, altså det dobbelte av prisoverslaget, sa det stopp. Da de skulle gjøre ferdig badet, sa de derfor at jeg var fri for penger og stanset arbeidet i seks uker før de gikk i gang igjen. Jeg holdt også tilbake penger på arbeidet utført på badet, men dessverre altfor lite i forhold til arbeid som ikke er utført og som er direkte feil på, sier Holmøy.

Holmøy mener Larssen holder ham ansvarlig for konkursen til Rental Nord AS da han tilbakeholdt betalingen for arbeidet med badene, og derfor nekter å søke om brukstillatelse.

Rental Nord AS ble tatt inn til bobehandling i februar 2016.

– Ikke vårt ansvar

INNE: Holmøy har brukt store summer, men får ikke brukstillatelse og mener media er siste utvei nå for å få flytte inn i det nyoppussede huset.

Tidligere daglig leder i Rental Nord AS og daglig leder i HRG Bygg AS, Pål Greger Larssen, mener konflikten bunner ut i to forhold.

– Det ene er at Kenneth Holmøy ikke har betalt for arbeid vi har levert. Det andre er søknaden om brukstillatelse, der Kenneth Holmøy selv har engasjert en takstmann, som sier det er feil på våtrom. Der har han selv engasjert folk gjennom bemanningsselskapet Rental Nord og er selv ansvarlig for arbeidet som ble gjort. HRG Bygg AS har aldri påtatt seg ansvaret for de to badene og vi kan ikke godkjenne det, da det går på sikkerheten løst.

– Å blande sammen Rental Nord og HRG Bygg, har ingen sammenheng. Kenneth Holmøy har leid folk fra Rental Nord, som er et bemanningsselskap. Rental Nord har ikke noe med HRG Bygg å gjøre. Det er han som har hatt primæransvaret, sier han.

– Du kan se at det kan virke suspekt å hevde at de ikke har noe med hverandre å gjøre når du på tidspunktet var daglig leder i begge selskapene?

– Holmøy tror at jeg hevner meg, men jeg har ingen egeninteresse av å ikke søke brukstillatelse. Jeg har dessuten overlatt denne saken til styret og vil trekke meg lengst mulig unna saken.

I tillegg til at Larssen var daglig leder, var hans samboer, Eva Elisabeth Lillebostad, en av eierne i begge selskapene.

Møter seg selv i døra

I ORDEN: Ifølge Kenneth Holmøy må brukstillatelsen gis, men han mener byggherren er hevngjerrig på grunn av konkursen til det andre selskapet.

Ifølge Larssen har det ingenting med saken å gjøre. Han påpeker at Holmøy ikke har betalt og møtt seg selv i døra.

– Hvis vi godkjenner våtrommene, blir vi økonomisk ansvarlig innen garantitiden på fem år, og det kan vi ikke. Nå sier han plutselig at badene kan brukes likevel, så han møter seg selv litt i døra, når han tidligere har engasjert en takstmann til å underkjenne arbeidet som er gjort. Jeg tror han ønsker å unngå å betale og få erstatning, men for hva? Han har jo ikke betalt, sier Larssen retorisk.

– Kunne det vært gitt en midlertidig brukstillatelse mot at badene fikses?

– Det må du høre med Tromsø kommune om, men det er jo som å EU-godkjenne en bil uten bremser.

Fremstilles som idioter

Holmøy sier han er oppgitt.

– Jeg har ingen plasser å få hjelp nå, annet enn i media. Kommunen kan ikke gjøre noe siden det er en privatrettslig tvist, og de må forholde seg til HRGs redegjørelse der de fremstiller oss som idioter og server renspikka løgn, sier Holmøy.

Holmøy tror heller ikke det har noen hensikt å ta saken til retten.

– Hvis vi går til rettslige skritt, er enkleste utvei for HRG at de slår seg konkurs, slik de gjorde med Rental Nord. HRG har negativ egenkapital på 31.000 kroner, så det er ingen verdi eller penger i det selskapet, så det har ingen hensikt, sier Holmøy.

Skylder 600.000

Larssen sier Holmøy ved siste opptelling har utestående regninger på over 600.000 kroner.

– Jeg synes det er en lei situasjon. Han skulle gjerne hatt det attestert og ferdig, men for HRG er det helt uaktuelt å godkjenne med brukstillatelse. Han har ikke vært redelig etter vårt skjønn og skylder oss mange hundretusener. Jeg regner med oppgjøret vil ende i retten og så får vi se hvem som har rent mel i posen, sier Larssen.

Som er sikker på seier ved en eventuell rettstvist.

– Det har vært mange merkelige tvister og et omfattende materiale, men jeg regner ikke med det skal være noe problem for oss å dokumentere alt det skriftlige i retten. Vi har vært i bransjen her i snart 35 år, så vi er klar til å sende advokaten rett i fleisen på Holmøy, sier Larssen.