Tradisjonelt sett har julegrana blitt tent på Stortorget første søndag i advent, men i år er det populære arrangementet flyttet en dag fram. Dermed blir julegrana tent lørdag 28. november istedenfor søndag 29. november.

Denne endringen har fått det til å koke i kommentarfeltene.

Ikke tradisjon tro

Et knippe utvalgte kommentarer fra arrangementet på Facebook viser at årets julegrantenning har ført til full tenning for mange:

«Mye kan man endre på, men å endre dag på julegrantenninga er drøyt. Håper virkelig dette er feil.»

«Æ håpe virkelig at det e feil dato og klokkeslett ... hva får dem til plutselig til å endre på en tradisjon?!?»

«Hallo, det her må da være FEIL!!!! Julegrantenning SKAL være første søndag i advent. Ikke på en lørdag!!»

«Dette var et uheldig tidspunkt. De ulike bydelene har lagt julegrantenninga til lørdag nettopp fordi 1. søndag i advent alltid har vært forbeholdt sentrum og julegrantenninga der. Veldig synd at dere endrer på denne tradisjonen.»

«Lørdag??? Ka skjedde med årelange tradisjoner? Bestandig vært 1 søndag i advent??»

– Mer tilgjengelig

Kommunaldirektør Bjarte Kristoffersen i byrådsavdeling for næring, kultur og idrett har en teori om hvorfor julegrantenninga har blitt flyttet.

– Jeg er ganske sikker på at det er fordi det er flere folk i byen på lørdag. Det øker tilgjengeligheten, rett og slett.

– Hva synes du om å bryte tradisjonen?

– Egentlig synes jeg det er en bedre idé å ha det på lørdag enn på søndag. Det er jo mer liv i byen da, og så kan flere komme og se på.

Prøveprosjekt

Lena Gustavsen Nymark, leder i Sentrumsforeningen, forteller at det hele er et prøveprosjekt.

– Julegrantenninga er et samarbeidsprosjekt mellom Frelsesarmeen, Tromsø kommune og Sentrumsforeningen. Det har vært et ønske fra flere om å prøve å flytte det til lørdag, så i år gjør vi det som et prøveprosjekt. Vi skal gjøre vårt beste for å skape et flott familiearrangement. Så får vi etter årets julegrantenning ta ei vurdering på om vi skal flytte det tilbake igjen.

– Mange reagerer på at julegrana ikke skal tennes første søndag i advent?

– Vi har sett til andre byer, og blant annet i Bodø er det også flyttet til lørdag. I Harstad har det pleid å være på fredag, så det er ikke satt at det skal være første søndag i advent. Vi hører på reaksjonene som kommer, men vi håper at det også i år blir ei flott markering, sier Nymark.

Facebook-arrangementet ble opprettet på mandag, og i skrivende stund har omtrent 1.100 mennesker sagt at de skal delta.

foto
REKORDOPPMØTE I FJOR: Dette bildet er fra julegrantenninga i fjor. Foto: Rune Stoltz Bertinussen