Administrasjonssjefen annonserte i tirsdagens formannskapsmøte at hun vil ta kontakt med byens reiseliv- og eventselskaper for å lodde stemningen om hva de vil synes om en turistavgift.

I utgangspunktet en frivillig avgift.

Økt slitasje

foto
UTREDE: Jens Ingvald Olsen (Rødt) mener det er nødvendig å utrede en turistavgift, uten at han vil konkludere før administrasjonen har lagt fram sin sak.

Rødts Jens Ingvald Olsen er åpen for en turistavgift.

– I forrige uke kom det fram i en sak hos NRK Troms at et selskap tar 800 kroner for å ta med turister for å ake i Charlottenlund. Det blir bare flere reiselivsselskap i byen, og flere bruker kommunens anlegg, hvor vi har investert flere millioner.

– Når flere bruker anlegget blir det naturlig økt slitasje. Derfor kan det bli aktuelt å innføre en avgift for dem som driver kommersiell drift med turister på kommunens anlegg. I første anledning tenker vi på en frivillig avgift. Målet er å opprettholde en høy kvalitet på anleggene, også for turistene, sier Olsen.

Han mener en slik avgift kan brukes til å gjøre blant annet Charlottenlund mer tilrettelagt for turister. Han foreslår blant annet flere og bedre toalettfasiliteter og flere gapahuker.

– Nei, nei, nei

foto
NEI!: Erlend Svardal Bøe (H) sier blankt nei til en turistavgift.

Høyresiden er ikke overraskende skeptisk til å innføre enda en avgift i kommunen. Erlend Svardal Bøe (H) fant fram utestemmen i formannskapet, da han argumenterte mot forslaget.

– Nå må vi slutte å tro at det bare er å innføre en ny avgift hver gang vi møter på et problem! Enten så kan vi se på turismen som økt slitasje, eller så kan vi se på det som noen som legger igjen penger i lokale bedrifter, som igjen betaler skatt. Skal vi ta betalt av turister som sykler på kommunale veier også da, kanskje? Nei, nei, nei, jeg vil ikke støtte noen turistavgift, uttalte Bøe.

Utfordringer

Ordfører Kristin Røymo (Ap) slo fast at økt turisme ville måtte håndteres av kommunen.

– Her må vi få fremlagt en sak fra administrasjonen, som vi kan behandle politisk. Uansett hva man måtte mene om en turistavgift, så må vi ta inn over oss at turistnæringa er den næringa som kommer til å øke mest i Tromsø i årene som kommer. Da må vi også løse de utfordringene det følger med seg, sier hun.