Anna Ling(17) henger høyt oppunder taket. Hun vikler føttene og hendene fast i  tøystykket og løfter seg opp, tilsynelatende uten å buke en muskel. Så sklir hun ut i spagaten, og med ett, uten forvarsel, henger hun opp ned, mens hun snurrer sakte rundt, godt opplyst av spotlights, fremdeles flere meter over bakken. Merkelig nok ser det lett ut.

De utvalgte

Det var fagansvarlig for teater Anethe Alfsvåg, som fortalte om festivalen, forklarer Anna.

– Det kunne jeg ikke gå glipp av. Jeg hadde en video liggende fra et show vi hadde gjort, så jeg sendte inn søknad.

Og konkurransen var hard. Festivalen opplyser på sin nettside at juryen hadde en ekstremt vanskelig jobb. Det var over 500 søkere totalt, og bare 15 sirkusartister ble valgt ut. To av dem var fra Kulta her i Tromsø. Anna var en av dem,  Nikolai Ailo Meløe(14) var den andre. Slik reagerte han da han fikk vite at han kom med:

– Jeg var fra meg av glede! Først fikk jeg vite at jeg var kommet med til andre opptaksrunde, men jeg tenkte at det var så mange som søker så jeg kommer sikkert ikke med. Da jeg fikk vite det gikk jeg rundt og sa det til alle jeg møtte omtrent.

Illusjon og følelser

Både Anna og Nikolai er opptatt av at sirkus skal handle om mer enn bare teknikk. Noe av det Nikolai liker best er scenekamp, som går ut på å lage show på scenen ut av en slosskamp med sverd eller never.

– Det er artig å lage en illusjon om at det er ekte, forteller han.

Anna driver med akrobatikk både på bakken og i lufta, men liker aller best det som kalles for ”tissue”. Det handler om å gjøre akrobatiske øvelser mens man henger i et slags tøystykke.

– Samtidig skal man fortelle en historie. Man kan vise følerser med ansiktsutrykk, eller måten man beveger hendene og føttene på, forklarer Anna.

Ikke overrasket

3. og 4. juli skal forestillingen vises i Joensuu i Finland, men før det skal sirkusartistene reise til Danmark, Sverige og Helsinki for å sette opp deres del av showet, forteller Anethe. Både hun og Blythe Olson, fagansvarlig for teater, er stolte over elevene sine.

– Jeg er ikke voerrasket over at de ble plukket ut. Nikolai har en fantastisk og naturlig utstråling, mens Anna har utmerket seg over lang tid.

ROYAL OPPTREDEN: Nikolai fra da blant annet han og Anna opptrådte for kongen da han kom på besøk til Tromsø. Foto: Privat
STOLTE INSTRUKTØRER: Blythe Olson(t.v) og Anethe Alfsvåg er begge meget fornøyde med elevene sine. Foto: Petter Winther
OPPVISNING: Anna viser frem sine kunster til ære for fotografen. Foto: Petter Winther