Det melder advokat Linnéa Tereza Karlberg i advokatfirmaet Danielsen & Co onsdag.

Onsdag skal høyesterettsdommer Jens Edvin Andreassen Skoghøy ha mottatt prosessvarselet.

– Jens Edvin Skoghøy har i media beskyldt sin tidligere ektefelle for å ha forgiftet ham og for å ha hatt økonomiske motiver for å forgifte ham. Disse beskyldningene er spredt i en rekke riksdekkende media over lang tid, sier advokat Linnéa Tereza Karlberg.

Saken henlagt

Skoghøy har fått 14 dagers frist på å svare på prosessvarselet. VG har spurt Karlberg og Nataliia Skoghøy hvor mye de mener hun er berettiget til i erstatning. Det vil de på nåværende tidspunkt ikke kommentere.

– Det kommer vi tilbake til når vi har sett svaret fra Skoghøy, sier Karlberg.

Det har foreløpig ikke lykkes VG å få Jens Edvin A. Skoghøys kommentar til saken onsdag. Men til TV2 sier høyesterettsdommeren at han avviser søksmålet.

I PERMISJON: Høyesterettsdommer Jens Edvin A. Skoghøy er for tiden i permisjon fra stillingen. Foto: Aleksander Andersen / NTB

– Jeg ser på søksmålsvarselet, og måten de går frem på, som et åpenbart forsøk på pengeutpressing, sier Skoghøy til TV 2.

– Jeg mener at det fremstår som at de skal forsøke å skade meg og på den måten tro at jeg skal betale for å få fred, utdyper han til kanalen.

Skoghøy har tidligere sagt at det ikke er riktig at han gikk til media med saken. Han har understreket at han har uttalt seg som privatperson, ikke høyesterettsdommer.

– Saken har blitt etterforsket av politiet som har henlagt saken på bevisets stilling. Politiet har ikke funnet objektive bevis for beskyldningene som Jens Edvin Skoghøy har rettet mot min klient. Det er ikke engang funnet stoff som teoretisk sett kan være livstruende, sier Karlberg.

– Ærekrenkende

Hun mener Skoghøys påstander mot ektefellen er oppkonstruerte. Nataliia Skoghøy mener ektemannen har et privat motiv for å beskylde henne i saken.

Jens Edvin Andreassen Skoghøy er den dommeren i Høyesterett med lengst ansiennitet – såkalt eldste dommer.

– Det her er ikke et type tilfelle der en person har fremsatt ytringer og ikke vært kjent med begrensningene i ytringsfriheten, eller i hvilke tilfeller man kan bli ansvarlig for overtredelse av disse begrensningene. Han har gjennom sin stilling vært godt kjent med grensene mellom ytringsfrihet og vern mot ære- og integritetskrenkelser, sier Karlberg.

Pressen ble forevist et eksemplar av prosessvarselet under en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

– Vi kommer selvsagt til å avvente Skoghøys svar før vi vurderer hva vi skal gjøre videre i denne saken, sier Karlberg.

– Dette har vært smertefullt for meg, sier Nataliia Skoghøy om beskyldningene Skoghøy har rettet mot henne.

Høyesterettsdommer Jens Edvin Andreassen Skoghøy har vært i studiepermisjon siden oktober 2022, før han ble sykmeldt til 5. februar. Sykemeldingen som Høyesterett ikke ønsker å kommentere ytterligere, ble ikke forlenget, da Skoghøy har fått innvilget ny studiepermisjon frem til påske.

Det bekreftet informasjonssjef i Høyesterett, Ida Dahl Nilssen, i en SMS til VG tirsdag.

Skoghøy skulle etter planen være tilbake i midten av januar. Det har vært stor interesse rundt dommerens tilbakekomst i høyesterett. I desember gikk han offentlig ut og hevdet seg forgiftet av sin fraseparerte kone. Kona har avvist disse påstandene.

– Jeg har ikke forsøkt å forgifte mannen min, sa hun i et intervju med VG.

Politiet har etterforsket påstandene fra dommeren, og henlagt saken.