- LO og Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) har stevnet NHO Logistikk og Transport og NHO for Arbeidsretten i forbindelse med streikebryteriet som foregår i Tromsø havn, skriver NTF i en pressemelding.

Konflikten har pågått siden 7. desember i fjor. Da ble havnearbeiderne i Tromsø tatt ut i sympatistreik for boikotten av Risavika terminal, som ikke ville inngå tariffavtale om lasting og lossing med NTF. Dette førte til at de streikende havnearbeiderne i Tromsø ble utestengt fra havna i desember i fjor. I følge NTF og LO har arbeidsgiverne etter dette satt inn andre til å utføre lossing og lassing i havna.

Hevder streikebryteri

- Dette mener vi helt klart er streikebryteri. Våre medlemmer og andre fagorganiserte har ved flere anledninger blokkert lossing og lasting på Hurtigruta for å forhindre dette streikebryteriet, men er jaget bort av politiet. Gjennom søksmålet som er anlagt for Arbeidsretten, vil vi få en avklaring på hvorvidt det foregår streikebryteri i havna og om det er adgang til å benytte arbeidsrettslig boikott etter arbeidstvistloven, sier forbundsleder Roger Hansen i NTF.Norlines og andre arbeidsgivere i Tromsø havn mener det ikke er streikebryteri å bruke andre enn havnearbeiderne ved Tromsø Losse- og lastekontor til lossing og lasting, siden disse arbeiderne ikke er ansatt hos disse arbeidsgiverne, men ved losse- og lastekontoret. Dette mener forbudslederen er feil.- Det er arbeidsgiverne i Tromsø havn som eier losse- og lastekontoret. De er tariffbundet til å bruke havnearbeiderne ved dette kontoret til lossing og lasting. Når andre blir brukt til å utføre lossing og lasting, er dette selvsagt streikebryteri, sier Roger Hansen.

LES DEBATTINNLEGGET: Ikke streikebryteri

Politiet grep inn

Politiet i Tromsø har flere ganger grepet inn mot blokadene. Det toppet seg 12 juni da 41 demonstranter ble fjernet med makt.

- Dette har økt konfliktnivået ytterligere. For første gang på svært lenge, har politiet grepet inn med makt i en arbeidskonflikt, utelukkende til fordel for arbeidsgiverne. Politiet bryter dermed en tradisjon som har vart i mange ti-år. Dette er under enhver kritikk, og understreker behovet for å få slått fast at det er legalt å aksjonere mot streikebryteri, sier forbundsleder Roger Hansen i pressemeldingen.