Etter fem år med utallige henvendelser, en underskriftskampanje og mange lovnader fra kommunen har Frode Heggelund og de andre rullestolbrukerne i byen fortsatt ikke fått noen brannheis på kinoen.

- Jeg er lei av at kommunen hele tiden trenerer saken og kommer med nye datoer. Dette har pågått så altfor lenge og jeg har fått flere årsaker i løpet av disse årene på hvorfor det tar så lang tid, sier en oppgitt Frode Heggelund, som har hatt cerebral parese hele sitt liv.

– Henger ikke på greip

I februar skrev iTromsø om den samme saken og da uttalte Line Fusdahl at hun håpet at heisen skulle være klar i løpet av sommeren, ettersom oppdraget var sendt til en brannteknisk vurdering. Etter å ha sendt nok en henvendelse til kommunen, fikk Heggelund i forrige uke et svar fra kommunaldirektør Stein Vidar Loftås om at de regner med at heisen skal være klar i mai 2014.

- Slik jeg har forstått det har ikke dette noe med økonomi å gjøre, men de forklaringene jeg har fått har ikke hengt på greip. Blant annet har det visstnok tatt tid med både fargevalg, leverandør og nå sist en godkjennelse av en rapport, sier Heggelund.

Føler seg utestengt

Årsaken til at det må bygges en brannheis på kinoen er at det i 2008 ble vedtatt at rullestolbrukere må ha med seg to ledsagere i tilfelle det skulle oppstå brann. Å skulle ha med seg to ledsagere hver gang Frode har lyst til å gå på kino er ikke alltid like lett.

- Vanligvis har vi bare med oss en assistent og det koster både penger og ressurser å ha med seg flere. Det er derfor veldig hemmende for meg at det ikke er noen brannheis her slik at jeg kan gå på kino når jeg har lyst.

For ett år siden meldte han saken inn til LDO (Likestillings- og diskrimineringsombudet), men saken har ifølge Heggelund ennå ikke fått noen konklusjon ettersom kommunen svarer at de jobber med å gjøre noe med det. Kommunen har så vidt Heggelund vet ikke gitt noe svar til LDO.

- Dette er jo diskriminerende ettersom man blir utestengt fra kinoen fordi den ikke er tilrettelagt for oss. Kino er jo en av få aktiviteter vi faktisk har mulighet til å være med på, da er det synd at man ikke kan være med på det heller, sier Heggelund.

Satser på fortgang

Det var kommunaldirektør Stein Vidar Loftås som svarte på henvendelsen til Frode Heggelund. Han har ikke vært involvert i saken starten, men kan fortelle at det som nå gjenstår er en rapport fra et konsulentfirma.

- Den skulle ha kommet i slutten av forrige uke, så jeg er ikke helt sikker på om den har kommet enda, det som står der vil jo være avgjørende for den videre prosessen. Dersom det ikke er flere skjær i sjøen kommer den nok til å være klar i løpet av mai 2014, sier Loftås.

Loftås forteller at det utenom rapporten teknisk sett er lite som gjenstår.

- Det er synd at det har tatt så lang tid, men det er ikke noen lett prosess å bygge en heis i et ferdig bygg. Man må finne et konsept som passer, sier Loftås.