Forskerne Laila Hopstock og Bente Morseth er overveldet over tromsøværingenes vilje til å gå med aktivitetsmåler. Hittil har over 5.100 deltakere brukt måleren, står det å lese på Tromsøundersøkelsens nettside.

Unik mulighet

Det har gitt forskere ved universitetet en unik mulighet til å studere helse, sykdom og aktivitet. Ingen andre befolkningsundersøkelser i Norge har hatt så mange deltakere med aktivitetsmåler. Og flere skal det bli, ifølge Hopstock og Morseth. Målet er at 10.000 skal gå med måleren.

Stor respons

REKORD Over 5.000 deltakere i Tromsøundersøkelsen har brukt aktivitetsmåler, ifølge forsker Laila Hopstock.

– Med en svarprosent på 91 – noe som er helt utrolig – kan vi klare målet. Det er den voksne befolkningen i Tromsø – kvinner og menn fra 40 år og oppover – som får registrert all aktivitet døgnet rundt i åtte dager, sier Hopstock.

Deltakelsen gjør at forskningen – også internasjonalt – blir stor.

Alle deltakerne får analysert muskelmasse og fettprosent, samt blodtrykk, smertesensitivitet, lungekapasitet og ultralyd av blodårer.

Fysisk aktivitet

– Med så mange opplysninger om befolkningen, får vi unike muligheter til å måle fysisk aktivitet opp mot nesten alle sykdommer. Kun fantasien setter grenser for hva vi kan forske på, sier forskerduoen.

Noe annet som de synes er spennende med prosjektet, er å finne ut hva slags trening det er som gir oss god helse.

– Vi vet i dag ikke hvilken type fysisk aktiv gir et godt og langt liv. Ved hjelp av Tromsøundersøkelsen og aktivitetsmålingene, kan vi se på aktivitet og helse gjennom et helt livsløp.