Denne sommeren får 228 ungdommer fra hele landet prøve seg som fiskere under ungdomsfiskeordningen.

98 av disse holder til i Nord-Norge, og én av dem er 17 år gamle Morten A. Larsen fra Tromsø.

Har vært fisker i flere år

Larsen har hatt sommerjobb som fisker hvert år siden han var tolv år og først fikk lov til å være med på ungdomsfiskeordninga.

De første årene jobbet han privat sammen med morfaren, men etter han pensjonerte seg, har Larsen vært med via kommunen.

Nå går han, og andre ungdommer som er med på ungdomsfiskeordningen, på havet fra Mehamn omtrent hver tredje dag. Med seg har de en kaptein og en annen ansatt på båten.

– Vi møtes på kaia, gjør klart og går ut med båten dit vi har bruk i havet. Vi drar line, som tar tre-fire timer, setter nytt bruk i havet og går inn igjen, sier Larsen om arbeidsdagen på sjarken «Astrix».

Fornøyd fiskeriminister

Fiskeriminister Per Sandberg er glad for at så mange nå prøver seg under ordninga.

Det er Nærings- og fiskeridepartementet som har invitert ungdom mellom tolv og 25 år til å drive fiske i sommerferien. Fisket gjelder alle arter som blir fanget i de vanlige fiskeriene langs kysten.

– Sjømatnæringen er en viktig fremtidsnæring for Norge. Jeg har oppfordret alle ungdommer som er nysgjerrige på fiskeryrket om å ta sommerjobb som fisker, og jeg er glad for at over 200 ungdommer har tatt utfordringen, sier fiskeriminister Per Sandberg i en pressemelding.

Vil ikke bli fisker

Larsen mener at det er gode penger å tjene på sommerjobben, men medgir at det ikke er fisker han har tenkt å bli. Til vanlig går han studiespesialisering på Tromsdalen videregående skole. Han synes likevel at ordninga er god.

– Det er veldig fint, og det får ungdom i arbeid. Det er dessuten variert arbeid, ikke som å jobbe i butikk eller male hus. Det er artigere, og litt mer spenning, sier Larsen.

Trenger rekruttering

Norge eksporterte sjømat for 94,5 milliarder kroner i 2017. Rekruttering av unge arbeidstakere er en av hovedutfordringene sjømatnæringen står overfor.

– Regjeringen vil styrke rekrutteringen til fiskeryrket, og ungdomsfiskeordningen er et viktig tiltak. Dersom vi skal sikre at sjømatnæringen får den kompetansen det er behov for, og øke rekrutteringen til fiskeryrket, er det viktig at dyktige ungdommer kommer tidlig inn, sier Sandberg.

Av dem som har fisker som hovedyrke er kun 20 prosent under 30 år.