Ifølge statistikken Eiendom Norge presenterer for de siste fem årene har Tromsø den høyeste prisstigningen på landsbasis de siste fem årene. Prisstigningen har vært på hele 46 prosent de siste fem årene, og på 86,09 prosent de siste ti årene. Dermed har de siste årenes boligkjøpere tjent gode penger, til tross for at boligprisen har vokst kraftig.

Kristin Amundsen, administrerende direktør i Eiendomsmegler en Nord-Norge, sier at den første måneden i 2015 ikke tyder på noen nedgang i boligmarkedet.

– I januar har vi solgt 50 boliger, noe som gir oss en veldig god start på boligåret. Til sammenligning solgte vi 30 boliger i januar i fjor, sier hun.

Også Stian Mathiassen, eiendomsmegler i Hjem Eiendomsmegling, melder om en god start for 2015.

– I januar har vi solgt 22 boliger, noe som er veldig bra for oss, sier han.

Flater ut

Han tror likevel at boligmarkedet vil flate litt ut i løpet av 2015, og at det ikke vil bli like hissige budrunder som man erfarte i 2014.

– Jeg tror det fortsatt vil være prisstigning i markedet, men kanskje ikke et like stort hopp som vi opplevde i 2014. Da var det budrunder på så å si alt.

Han tror det vil oppleves lettere å kjøpe bolig i 2015 enn det var i fjor.

– Vi har solgt boliger uten budrunder i januar, og noen boliger har faktisk gått for litt under prisantydningen. Det er absolutt muligheter for å gjøre et normalt og godt boligkjøp selv om det er lite boliger ute for salg, og det er kanskje litt lettere å få kjøpt bolig i år enn det var i fjor, sier Mathiassen.

Også Amundsen tror på en utflating av markedet, og håper boligmarkedet ikke vil møte nok en enorm prisøkning.

– Bare i fjor hadde Tromsø en prisvekst på 16,6 prosent, noe som er nesten dobbelt så høyt som Oslo. Jeg tror på en positiv vekst i boligmarkedet også i år, men ikke like stort som i fjor. Det tror jeg ikke vil være sunt for Tromsø, sier hun.

Populære tomannsboliger

Tomi Christian Johansen, daglig leder hos DnB eiendom, forteller også om en god januarmåned.

– Totalt ble det til og med 3. februar solgt 93 boliger i hele byen, og i januar solgte vi 24 boliger. Det er helt i tråd med fjorårets januar, sier han.

Omløpshastigheten i boligmarkedet er ifølge Johansen stadig høy, og i begynnelsen av januar lå den gjennomsnittlig på bare 11 dager.

– Ser man på året til nå totalt ligger omløpshastigheten på 31 dager. Det skyldes nok i stor grad at man har såkalte «overliggere», altså boliger som har vært på markedet en stund før de ble solgt, sier han.

At boligmarkedet i Tromsø er hett er det ingen tvil om, og det merker Johansen også på visninger.

– Sammenlignet med samme periode i fjor er det 20 til 30 prosent flere folk på visninger nå.

Selv om prisene fortsetter å stige har han ikke tro på at markedet vil stagnere med det første.

– Så lenge det er mer etterspørsel enn tilbud vil det være et opphetet boligmarked. Personlig har jeg tippet at året 2015 vil by på en prisvekst på fire til seks prosent, eller på åtte til ti prosent.

Tjener godt

Kristin Amundsen peker på at boligeiere har tjent godt på boligen sin, trass i at den kan være kjøpt for en dyr pris.

– Folk velger å kjøpe boligen sin selv om det er dyrt, og statistikken viser at man har tjent godt på det, sier hun.

Med en prisstigning på 16,6 prosent på en leilighet kjøpt for eksempelvis to millioner kroner vil man det siste året ha tjent cirka 330.000 kroner.

– Renten er lav, og indikasjonene sier at renten vil fortsette å være lav. I tillegg ser vi at det er et trangt leiemarked i Tromsø. Har man et lengre perspektiv enn et til to år er det ingen tvil om at det anbefales å kjøpe bolig selv om man synes det er dyrt, mener Amundsen.

GOD START: Kristin Amundsen, administrerende direktør i Eiendomsmegler en Nord-Norge er godt fornøyd med årets første måned. De har solgt 50 boliger i januar i fjor, kontra 30 på samme tid i fjor. Foto: Ronald Johansen
FLERE PÅ VISNING: Tomi Christian Johansen tror ikke markedet vil stagnere i løpet av 2015. Foto: THERESE LARSEN