– Vi registrerer at flere og flere opplever å få sine robotgressklippere stjålet. Tyvene går bare rett inn i hagen til folk og tar den med seg, sier Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring til Harstad Tidende.

I mai i år ble Michael Andreas Nilsen på Sortland frastjålet sin robotgressklipper under et døgn etter at han kjøpte den. Den hadde heldigvis GPS, så han kunne ringe politiet og deretter følge med på kartet hvor den var.

På høylys dag

– Tyvene har forsøkt å selge den til noen andre i området. De fikk da beskjed om at de ikke kunne selge bare robotklipperen, men måtte ha resten også. Da har de trolig fått kalde føtter og kastet klipperen fra seg i grøfta, sier Nilsen, som fant den igjen et lite stykke fra eiendommen sin.

De automatiske gressklipperne finnes i mange kategorier og prisklasser, der de dyreste gjerne koster helt opp mot 20.000 kroner. De aller fleste kommer med egen basestasjon hvor de kan trille bort og lade seg selv når batteriet nærmer seg tomt.

– I enkelte tilfeller rapper de med seg basestasjonen også. Slike tyverier foregår gjerne midt på dagen, når de fleste er på jobb, sier Setnes.

Har du innboforsikring med tyveridekning er som regel hageredskap som står på eiendommen din, som en robotgressklipper, dekket. Har du den på hytta må den derimot stå innelåst når ingen er til stede.

Varmepumper stjeles

I sommer er det registrert en kraftig økning i antall tyverier av varmepumper i Danmark.

– Dette er en trend vi frykter vil bre seg til Norge også. Tyvene går gjerne etter de dyreste modellene, og de fleste blir stjålet i tidsrommet fra de er levert på en boligadresse til de er montert. Men de nøler ikke med å gå rett på en ferdigmontert varmepumpe heller. Da skrur de den løs, kapper slangen, tar ut støpselet, løfter den inn i en bil og stikker av gårde, sier Setnes og oppfordrer eiere av varmepumper om å notere seg serienummeret.

– Mange fabrikanter har et sporingssystem, men det krever at man registrerer serienummeret hos dem. I tilfelle tyveri kan dette forhindre at installatører monterer en stjålet varmepumpedel, sier han.