I går kom et «uhyre» av et vær fra Sør- til Nord-Norge med både regn og torden. For oss i Tromsø er det sjelden kost å oppleve så mange lynnedslag på himmelen som i går.

– Det voldsomme tordenværet som var i går er veldig uvanlig. Hvor mange lynnedslag det var har jeg ikke tall på, men det var veldig mange, sier vakthavende meteorolog Sjur Wergeland ved Vervarslinga for Nord-Norge.

Værfront fra sør

Ifølge Wergeland går det flere år mellom hver gang et slikt uvær kommer hit.

– Hovedregelen for Troms er at det på sommeren vanligvis oppstår denne type tordenvær på innlandet. Av og til skjer det også ved kysten, men det går mange år mellom hver gang, sier Wergeland.

– Hvorfor skjedde dette akkurat nå?

– Det var siste rest av den varmen vi har hatt de siste dagene, kombinert med en værfront. Denne fronten kom fra Nordland og inn i Tromsø. Da den kom inn og traff den veldig varme luften, ble det slikt et vær som i går.

Flere faktorer

Den siste tiden har det, ifølge meteorologen, tordnet første og fremst på indre strøk.

– Hver sommer tordner det på indre strøk, det er forholdsvis uvanlig at det skjer på ytre strøk. Det er fordi flere ting skal inntreffe på en gang. For eksempel hjelper det at luften er klam, slik som den har vært de siste dagene. Og så må du ha denne utløsende faktoren da.

Vi kan nok ikke vente oss mer slikt vær i tiden fremover.

– Det vil nok skje igjen, men det blir nok mest sannsynlig ikke i år.

Normaliseres

Fremover blir været mer som vi er vant med på denne tiden av året.

– Man kan si at det normaliseres fremover. Temperaturen faller i disse dager med cirka ti grader, og det blir dagstemperaturer mellom 15 og 20 grader. Da blir vi kvitt den veldig fuktige luften vi har hatt i det siste.

– Ja, til og med vinden har vært klam.

– Det er sant, man klarer til og med ikke å snike seg unna den, sier Wergeland.