Sammenslåingsavtalen ble signert torsdag ettermiddag, etter to dager med harde forhandlinger på Gardermoen.

– Vi har jobbet hele natta og til langt ut på dagen i dag. Til slutt klarte vi å komme fram til en måte å gjøre det på. Begge parter har gitt og flyttet mye på seg i løpet av forhandlingene, sier fylkesrådsleder i Troms, Willy Ørnebakk (Ap), til iTromsø torsdag kveld.

Meglingene kom i stand etter forslag fra næringsminister Monica Mæland, som et siste forsøk på enighet før departementet eventuelt måtte gripe inn i konflikten. Den politiske veteranen Knut Storberget ble satt til å lede forhandlingene, og tilskrives nå en stor del av æren for utfallet.

– Jeg tror ikke folk flest skjønner hvor komplisert prosessen har vært. Vi har hatt lange og gode runder med Storberget, hvor vi har fått beskrive hva som er viktig for oss. Han er en utrolig dyktig mann og en verdifull kompetanse å få med, sier Ørnebakk.

Blant punktene det nå er enighet om, er navnet Troms og Finnmark fylkeskommune, at den politiske og administrative ledelsen holder til i Tromsø og at fylkestinget skal ha 57 medlemmer. Avtalen kan leses i sin helhet her.

Avtalen nå skal opp til godkjenning i fylkestingene. Ørnebakk sier det virkelige arbeidet starter først nå.

– Nå står vi klare til å brette opp ermene og utvikle den mest spennende regionen i hele Norge. Fra i dag starter prosessen med å bygge sammen, slår han fast.