Også portugisiske Rui Martins hadde noen triks i ermet da kan lagde og serverte klippfisk. Begge brukte gamle oppskrifter fra sine hjemland.

Få opp øynene

Kommunikasjonsrådgiver Tove Sleipnes i Norges sjømatråd sier at stuntet ble gjennomført for å få lokale matfolk til å øke bruken av råvarene.

– 70 prosent av salt- og klippfisken som vi eksporterer, går til Portugal. Samtidig ser vi at norske restauranter og mathus er beskjedne i bruken av de samme råstoffene. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier Sleipnes.

foto
medbrakt: Spanske Hung Fai valgte å ta med norsk saltfisk fra Spania da han lagde sin rett til blant andre kollega Gunnar Jensen.

Hun sier at Smakfestivalen er en ypperlig anledning til å invitere Hung Fai og Rui Martins – begge kjente TV-kokker i sine hjemland – nordover. De lagde hver sin rett fra grunnen av.

Men mens Martins valgte å hente sitt råstoff fra Halvors Tradisjonsmat, hadde Fai med sin egen saltfisk til fiskeværet Tromsø. Ifølge de fremmøtte kokkene, som sugde til seg lærdom, er det ikke uvanlig.

Kjenner produktet

– Jeg ønsket å jobbe med et råstoff jeg kjenner. Jeg vet at kvaliteten på fisken her er super, men vi snakker om et bearbeidet produkt som attpåtil er norsk. Derfor ble det slik, sier Fai.

Kollega Gunnar Jensen på Mathallen er enig i spanjolens valg:

– Jeg gjør det samme når jeg reiser ut – spesielt hva angår meieriprodukt. Når Fai tar med «fisk til Lofoten», er det fullt ut akseptabelt, sier Jensen som ivrer etter å ha fiskeretter på menyen.

Stor interesse

Ifølge Tove Sleipnes var det stor interesse for seansen på Det kulinariske kjøkken på Strandtorget torsdag formiddag.

– Byens kjøkkensjefer og kokker er lærevillige og alltid på jakt etter nye muligheter. Likevel har de en lang vei å gå sammenlignet med sine portugisiske og spanske kolleger hvor det årlig brukes norsk torsk med en eksportverdi på 6–7 milliarder kroner.

Fai og Martins har bare lovord å si om de norske råvarene. Samtidig er de forundret over at ikke norske restaurantkjøkken bruker mer torsk.

– Men kanskje det endrer seg etter vårt besøk, sier kjendiskokkene.