– I denne saken må jeg bare si at jeg er skuffet over min egen regjering. Den kulturelle spaserstokken betyr så mye for eldre på sykehjem, så for meg er et slikt kuttforslag helt ubegripelig, sier byråd for helse og omsorg, Kristoffer Kanestrøm.

Fredag i forrige uke skrev iTromsø om aktivitetsleder ved Kvaløysletta sykehjem, Karine Hansen, som var frustrert og oppgitt over at regjeringen har foreslått å kutte ut Den kulturelle spaserstokken etter neste år.

Forventer at regjeringen snur

Da helse- og omsorgskomiteen i Tromsø kommune var samlet i forrige uke, fattet de et vedtak, mot én stemme, der de ber om at midler til Den kulturelle spaserstokken opprettholdes.

I vedtaket som er sendt til flere stortingspolitikere står det blant annet følgende: «Avviklingen av denne ordningen vil være en vesentlig forringing av kulturtilbudet til eldre, og vil spesielt ramme de som av forskjellige årsaker ikke kan oppsøke de vanlige kulturtilbud i samfunnet.»

– Jeg er opptatt av at et sykehjem skal være noe mer enn en oppbevaringsanstalt for eldre mennesker. De 30 millionene som denne posten utgjør på statsbudsjettet er i tillegg ubetydelig. Det er ikke disse millionene som kommer til å velte Norges økonomi, så jeg forventer at regjeringen rydder opp i dette når det skal forhandlet på Stortinget. Dette må nesten kunne betegnes som er arbeidsuhell, mener Kanestrøm.

Han får støtte av gruppeleder for Tromsø Venstre, Marie Fangel. Også hun tror og mener at dette er et kuttforslag som aldri vil bli en realitet.

– Ja, jeg er optimistisk. Det er veldig mange gode krefter som gjør det de kan nå for at denne budsjettposten skal videreføres. Dette må ikke bli «Den kulturelle sparestokken», slik jeg hørte de harselerte om på radioen i helga, påpeker Fangel.

Tas ikke seriøst

Den eneste i komiteen som stemte mot forslaget om videreføring av ordningen, var Høyre-politiker Magnus Mæland.

– Jeg støtter ethvert tiltak som senker statens utgifter. Selvsagt ser jeg de negative sidene med å kutte ut ordningen, men med mindre noen kommer med forslag til hvor vi heller kan kutte de 30 millionene, tar jeg ikke slike innvendinger seriøst, forklarer Mæland.

foto
Mot: Høyre-politiker Mangus Mæland var den eneste i komiteen som stemte mot forslaget. Foto: Ronald Johansen
foto
Optimist: Gruppeleder for Tromsø Venstre, Marie Fangel, tror det er mulig å få regjeringen til å snu i saken. Foto: Tom Benjaminsen