Rett før fiffen skulle innta Tromsøs nye kinostolthet for ti år siden gikk vannet i kinofoajeen. Noen hadde kommet borti en dyse til sprinkleranlegget i forbindelse med riggingen til åpningsforestillingen og vannet fosset utover gulvet.

Skandale eller suksess

Brann og redning og kinoens egne ansatte satte alle kluter til for å få opp vannet av golvet, sånn at kinogjestene kunne gå tørrskodde til festforestillingen. Daværende kinosjef Silje Utkilen husker veldig godt 17. desember 2004.

– Ja, åpningsdagen husker jeg spesielt godt. Det kunne blitt en skandale, men det ble en suksess, sier Utkilen i dag.

Hun er invitert til feiringen av 10-årsjubileet, men vet ikke hun får tid til å reise nordover. Uansett har minnet om vannet som flommet fra sprinkleranlegget brent seg fast. Utfallet ville ikke blitt så bra uten innsatsen til Brann og redning, mener hun.

Fryktet det verste

– De gjorde en imponerende jobb og var vanvittig raskt på stedet. Heldigvis var brannstasjone like ved. Da det sto på måtte jeg ta en time out. Jeg tenkte på det tekniske utstyret og at det kunne bli en katastrofe om det var skadet av vannet, og hva gjør vi dag? Det ble fort klart at skadene ikke var så alvorlige og kinoåpningen ble bare utsatt 15-20 minutter, sier Silje Utkilen.

Dagens kinosjef håper de slipper unna lignende kalamiteter når 10-årsjubileet går av stabelen 17. desember.

Frister med førpremiere

– Ja, det er ti år siden vannet gikk. Det var under riggingen til åpningen at en uheldig hjelpemann kom borti en dyse på sprinkleranlegget, sier administrerende direktør Geir Martin Jensen på Aurora kino.

Selv om det ennå er noen dager til jubileet, har kinodirektøren allerede en del jubileumsgodbiter klare. I tillegg til eksklusiv førpremière på feelgoodfilmen «Pride».

– Vi pynter lokalene til fest og det vil skje ting både i foajeen og i kinosalene. Vi kjører jubileumsforestilling, aktiviteter og tilbud. Vi skal både markere selve jubileumsdagen, onsdag 17. desember, og ha aktiviteter de påfølgende dagene, til og med søndag.

2,8 mill. kinobilletter

Etter at det nye kinoanlegget med seks kinosaler sto ferdig, og gamle Fokus kino stengt, har besøkt og omsetningen gjort et solid hopp. Det var det også budsjettert med da byen skulle få ny kino. Fra og med kinoåret 2005 og ut 2014 regner kinodirektøren med å ha solgt rundt 2,8 millioner kinobilletter. Det tilsvarer en omsetning på 240 millioner kroner. I tillegg regner han med kioskinntekter på rundt 80 millioner kroner i den samme tiårsperioden.

– I samtlige år etter at nykinoen åpnet har vi hatt høyere besøk enn tidligere, sier Geir Martin Jensen.

De fem mest besøkte filmene de ti siste årene skal settes opp, til ekstra lave billettpriser. For 10 kroner billetten blir det mulig å få med seg «Mamma Mia», «Charlie og sjokoladefabrikken», «Max Manus», «Kon-Tiki» og «Kautokeino-opprøret».

TØRKER OPP: Brann og redning og kinopersonalet måtte sette alle kluter til for å få vannet opp før fiffen kunne gå tørrskodd til åpningen av nykinoen. Foto: Lars Åke Andersen Foto: Lars Åke Andersen
ALLE MANN TIL PUMPENE: Brann og redning trådte til da vannet sprutet utover foajearealet på byens nye flerkino for ti år siden. Foto: Lars Åke Andersen Foto: Lars Åke Andersen
VANNET FLØT: Det var støvelføre i foajeen rett før nye Fokus kino åpnet for publikum og inviterte gjester 17. desember 2004. Foto: Lars Åke Andersen Foto: Lars Åke Andersen