Du kan stemme på din favoritt til årets tromsøværing via denne nettavstemningen.

Torsdag kveld lanserte iTromsø de nominerte til «Årets tromsøværing 2022».

Festivalsjef Lars Kaupang, til Arctic Pride, hadde ikke fått med seg at han var nominert og ble gledelig overrasket.

– Å kjære vene, det er veldig hyggelig. Så koselig, sier Kaupang tydelig overrasket.

– Jeg har lest at dette skal skje, men det kunne ikke falle meg inn at jeg kunne bli nominert. Jeg er veldig glad i byen Tromsø og alle folkene her, og prøver å bidra til at det blir en bedre by å eksistere i.

Helt siden 1986 har iTromsø kåret Årets tromsøværing. Det er totalt ti nominerte til prisen og vinneren får, i tillegg til hederstittelen, også en pengegave på 10.000 kroner.

Les mer om de nominerte her!

Rekordstort oppmøte på årets festival

Kaupang, som opprinnelig kommer fra Larvik, er nominert for å være i spissen av årets rekordstore Arctic Pride-festival for mangfold og inkludering – 50 år etter avkriminaliseringen av homofili i Norge.

Han feiret og markerte skeives rettigheter for fullt etter terrorangrepet mot Pride i Oslo i juni, med et arrangement som i stor grad inkluderte byens unge skeive.

– Det har vært et spesielt år, og veldig mye engasjement rundt aktivitetene og uka, så dette var virkelig utropstegnet for å avslutte året, sier han.

Under årets Arctic Pride-parade var det estimert 10.000 mennesker som gikk i det ett kilometer lange toget.

– Det er uvirkelig at det gikk så bra, og at festen endte med 700 deltakere. Det er kjempeflott å se tilbake på en så flott uke, nå skal vi evaluere og se fram til neste år. Da feirer vi ti år så da skal det bli like stort eller større, sier han.

Han trekker også fram alle frivillige og staben som gjorde en god jobb under festivalen.

Var i Oslo under skyteepisoden

2022 har vært et spesielt år for skeive og de som arrangerer pride rundt om i landet.

Natt til 25. juni ble to personer skutt og drept og flere skadet etter at en mann skjøt rundt seg utenfor utestedene «London Pub» og «Per på hjørnet» under Pride i Oslo.

Denne kvelden var Kaupang i Oslo.

Han også innom «London pub» denne kvelden.

– Jeg dro fra «London pub» ved en tilfeldighet 25 minutter før det skjedde. Jeg var sammen med en som driver med bookinger til festivalen i Tromsø, også var det et arrangement en annen plass hvor det spilte en DJ vi var nysgjerrige på, sier han.

De hadde ikke bestilt billetter til dette arrangementet, og det viste seg å være utsolgt, så da gikk de tilbake mot «London pub».

– Da gikk vi forbi Oslo Camping, søstercampingen til den i Tromsø, og jeg foreslo at vi kunne gå inn og ta oss en enhet før vi gikk tilbake til «London pub». Da vi hadde satt oss skjedde det.

Arrangerte solidaritetsmarkering

Han, som mange andre, begynte å ringe rundt til venner, og det var flere han ikke fikk kontakt med.

– Det var veldig spesielt å være så nært, men samtidig så langt unna. Jeg hadde mange nære venner som var der, og vi fant hverandre på natta og fulgte hverandre hjem, sier han.

Ti dager senere var det en solidaritetsmarkering i Tromsø som Kaupang arrangerte.

– Jeg var dessverre streikefast og kom meg ikke til Tromsø, men det var en fin markering, og politiet samarbeidet for å holde oss trygg. Det er en ekstra motivasjon når noe som dette skjer, sier han.

Flere møter på politistasjonen

For å passe på at festivalen ble gjennomført på en så trygg måte som mulig, etter nevnte terrorangrep, samarbeidet Kaupang tett med politiet.

– Jeg dro vel på politistasjonen mellom tre og fem ganger på møter. Da hadde vi gjennomgang av festivalprogrammet hvor vi gjorde en vurdering av de ulike arrangementene, sier han.

Etter terroren var det viktig for politiet å være klar over hva som foregikk under festivalen.

– Vi hadde en veldig god dialog, og de sa at det bare var å ringe om det var noe. De ønsket bare å vite hva som skjedde så de var klar over det, sier han.

– Vi trenger bare å være trygge

Han peker på at hendelsen viser hvor viktig arbeidet med Pride er i hele landet.

– Det er for at vi kan stå sammen og være et miljø. Vi trenger bare å være trygge, som alle andre. Jeg er heldig som er i en posisjon hvor jeg kan skape et miljø, både med Pride og gjennom jobben min som daglig leder på Storgata camping. Vi kan møtes månedlig og få til mer enn vi noen gang kunne drømt om, sier han.