Per-Willy Amundsen (Frp) har fått massiv kritikk etter å ha skrevet flere kontroversielle uttalelser på sosiale medier.

Den tidligere justisministeren trekker seg nå som leder av justiskomiteen på Stortinget.

– Jeg har skrevet ting på Facebook i beruset tilstand, med et språkbruk som stortingsrepresentanter bør avstå fra. Det gjenspeiler ikke meg som person, skriver Amundsen i en skriftlig uttalelse til VG.

– Jeg har ikke gjort noe ulovlig, men det jeg har gjort har belastet partiet. Fokuset bør være på politikk og ikke saker som dette, sier han.

Det var NRK som skrev om avgangen først. I et intervju med NRK blir han spurt om han ønsker å beklage, men da forlater Amundsen intervjuet.

Organisasjonsutvalget i Frp skal nå behandle saken, opplyser kommunikasjonssjef Jon Helgheim til NTB.

Ifølge partiets vedtekter kan de ilegge sanksjoner og i verste fall kaste ut medlemmer som har «brutt partiets program, vedtekter, retningslinjer, eller handlet på en måte som kan bidra til å skade partiets eller partimedlemmers omdømme»

Sylvi Listhaug

FrP-leder

Amundsen sier at avgjørelsen om å gå av ble tatt i samråd med partiledelsen.

– Det var dessverre helt nødvendig at Per-Willy Amundsen tok ansvar og trakk seg som leder av Stortingets justiskomité, skriver Frp-leder Sylvi Listhaug i en SMS til VG.

– Det han gjorde skapte stor skuffelse og sterke reaksjoner, sier hun.

– Hadde du innvirkning på valget hans?

– Jeg har selvsagt snakket med Per-Willy, og støtter hans beslutning om å trekke seg.

Listhaug opplyser at de nå skal finne en ny kandidat til å overta vervet.

– Hva skal Per-Willy gjøre nå?

– Det er for tidlig å si noe om det nå. Nå skal partiet behandle saken internt, så kommer vi tilbake til det, svarer Listhaug.

Fpu-leder

Simen Velle

Fpu-leder Simen Velle synes det er riktig av Amundsen å trekke seg:

– Jeg mener det er bra at Per-Willy nå trekker seg som komitéleder og ser alvoret av situasjonen han har satt partiet i, skriver Velle i en melding til VG.

– Uttalelsene til Per Willy står ikke i stil med det partiet jeg er en del av, fortsetter han.

– Jeg er glad for at Per Willy tar ansvar og trekker seg. Mange ble svært skuffet over hans oppførsel og det har vakt sterke reaksjoner, skriver Silje Hjemdal (frp) til VG i en melding.

Hun er eneste kvinne i stortingsgruppen til Frp utenom Sylvi Listhaug.

– Støtter måten hun har behandlet saken på

Nestleder i Frps stortingsgruppe, Bård Hoksrud, har full tillit til måten partileder Sylvi Listhaug har håndtert Per-Willy Amundsen-saken på.

– Sylvi har hatt en samtale med Per-Willy. Jeg støtter måten hun har behandlet denne saken på, sier Hoksrud til VG. Han henviser til Listhaugs uttalelse om at det var helt nødvendig at Amundsen forlot vervet som leder av justiskomitéen på Stortinget.

– Hvordan reagerte du på Facebook-utspillene fra Amundsen - og forklaringen på at de var skrevet i whiskypåvirkning?

– Jeg har ikke noe mer å tilføye utover det Sylvi har sagt, svarer Bård Hoksrud.

«Radikale kvinnemennesker»

Torsdag kveld uttrykte Amundsen sin støtte til Israel i et Facebook-innlegg, der det ble høy temperatur i kommentarfeltet.

I et av svarinnleggene skrev Amundsen blant annet:

«Islamister som ytrer seg her kan reise til helvete. Jeg vil gjøre alt jeg kan for å sende dere hjem til deres hjemland. Dersom du ytrer deg med antisemittiske holdninger her frem til 2025 kan vi rydde opp. La oss telle dere opp ... Og sende dere ut.»

Samme dag skrev Amundsen en Facebook-kommentar i forbindelse med et innlegg han la ut om kvinnedagen om «radikale kvinnemennesker» som han skrev at ikke vet «opp eller ned på en penis». Innlegget ble senere slettet.

Amundsen har ikke ønsket å beklage noe av det han har skrevet.

– Klok beslutning

Flere politikere har reagert sterkt på Amundsens uttalelser. Høyre legger nå til grunn av Frp finner en ny og egnet kandidat.

– Det fremstår som en klok beslutning fra Per-Willy etter det som har blitt sagt og gjort de siste dagene, sier Høyres justispolitiske talsperson Sveinung Stensland til VG søndag.

Andreas Sjalg Unneland (SV)

Andreas Sjalg Unneland, SVs justispolitiske talsperson, sier via partiets pressekontakt at han støtter Amundsens avgjørelse.

– Dette er en klok vurdering. Jeg er glad for at Amundsen nå trekker seg, sier Unneland til VG.

Uttalelsene på Facebook og holdningene som kom til uttrykk i dem bør være uforenelige med å ha høye tillitsverv som leder for justiskomiteen eller justisminister, mener han.

– Det er naturlig at han trekker seg fra ledervervet. Jeg vil takke han for den selvinnsikten, og FrP for å reagere, sier MDGs Une Bastholm.

– Men siden Amundsen nå konsekvent omtaler dette som feil språkbruk, er det fortsatt uklart om han står for det drøye meningsinnholdet. Hovedproblemet var strengt tatt ikke stygt språk, men de foraktfulle og sjåvinistiske holdningene som kommer fram, sier Bastholm.

Hadia Tajik

Ap-politiker

Hadia Tajik, nestleder i justiskomiteen, skriver i en SMS til VG at hun tar beslutningen om å gå av til etterretning:

– Jeg forstår godt at hans uttalelser har skapt reaksjoner. Samtidig vil jeg si at jeg har hatt et konstruktivt samarbeid med Per-Willy Amundsen i justiskomiteen, skriver Tajik.

Olaug Bollestad

Krf-leder

Krf-leder Olaug Bollestad sier via partiet pressetalsperson at også hun støtter avgangen:

– Jeg mener det er helt riktig av Amundsen å trekke seg. Da han skrev på Facebook var ikke greit, og det er bra at han tar ansvar for handlingene sine, sier Bollestad til VG.