Margrethe Munch-Ellingsen (25) studerer byggingeniør på NTNU. I YouTube-serien «Jævli Flink» følger vi hverdagen til Ellingsen, for å vise et ærlig bilde av likestilling og tankene om det å være kvinne i yrket.

– Det er en serie som har fokus på å inspirere og motivere unge jenter til å velge teknologifag. Jeg synes det er en viktig serie for å vise jenter at vi kan gjøre det like godt som gutter i disse fagene.

Serien ble filmet inn forrige semester for Munch-Ellingsen, da hun var på utveksling i Cape Town i Sør-Afrika. Dette får man se mye av i serien. Hun filmet seg selv gjennom både oppturer og nedturer.

– Vi fikk mye frihet til å vise hva vi ønsket å dele. For min del handler mye om å være helt ny i et fremmed land og hvordan det var sosialt, samtidig som vi selvfølgelig brukte mye tid på universitetet.

Søkertallene har gått opp

På YouTube alene har sesong 1 og sesong 2 av serien nesten 237.000 avspillinger. Over 80 prosent av dem som har sett serien er ungdom. Da Munch-Ellingsen fikk spørsmål om å være med i sesong 3, kunne hun ikke noe annet enn å si ja.

– Jeg ser på det som en mulighet å jevne ut kjønnsbalansen. Vi kan se at andelen av kvinnelige søkere har gått opp etter at serien kom ut, så det synes jeg er veldig kult!

Studenten forteller at til tross for at yrkesvalget er mannsdominert, satte det aldri en stopper for henne.

– Jeg ser på det som en kul utfordring og jeg vet at jenter kan gjøre jobben like godt som gutta. For min del gjorde det ingenting at det var flest menn i yrket, forteller hun.

DELER: Margrethe Munch-Ellingsen deler hverdagen i et fremmed land. Hun forteller at det er mye å glede seg til i serien. Foto: privat

– Legg det fra oss

Margrethe Munch-Ellingen forteller at når hun forteller at hun studerer til å bli byggingeniør, så blir folk ofte nysgjerrige på hvorfor hun valgte denne yrkesveien.

– Jeg har kun fått positive tilbakemeldinger på at jeg har valgt denne yrkesveien. Jeg tror jenter ofte tenker at det er høyere forventninger til oss og i mange tilfeller er det nok sant, men vi må legge det fra oss. Det er gammeldagse tanker som ikke stemmer. Vi kan gjøre jobben like godt, vi har bare ikke fått de samme mulighetene til å vise det.

Hun forteller at hun er glad for at NTNU vil fokusere på kvinner i mannsdominerte yrker. Serien har som mål å motivere jenter til å ta en utdanning innen ingeniør, realfag og teknologi.

– Det er viktig for fremtiden, forteller Margrethe Munch-Ellingsen.