Det viser en meningsmåling Norfakta Markedsanalyse har gjennomført for iTromsø. Dersom det hadde vært valg i dag, viser undersøkelsen at dagens byrådspartier ville fått 22 mandater av 43 mulige.

Ifølge valgforsker Tord Willumsen er det først og fremst Høyre og Ap som har grunn til å være fornøyde med målingen.

– Høyre klarer i denne målingen å holde stand etter forrige brakvalg. Det skjer til tross for at det ikke har skjedd noen store omveltninger etter at de borgerlige overtok. Mye av det Høyre lovet under valgkampen, som badeland, er ikke blitt gjennomført. Likevel ser velgerne ut til å være fornøyde, sier valgforsker Tord Willumsen ved UiT.

Gruppeleder for Høyre i kommunestyret, Rolleiv Lind, er godt fornøyd med resultatet i målingen.

– Ikke minst med tanke på at valgresultatet for tre år siden var ekstraordinært godt. Jeg synes det er bemerkelsesverdig at vi ikke opplever større ”regjeringsslitasje”, sier Lind.

Han mener målingen også viser at dagens allianse bør fortsette.

– Med noen få unntak har samarbeidet mellom de tre partiene i koalisjonen vært meget godt – både i byrådet og blant oss gruppeledere, sier Lind.

Frp tilbake

Byrådsallierte Frp må tåle en signifikant tilbakegang sammenlignet med siste kommunevalg. Partiet mister i hovedsak stemmer til Høyre og ”vet ikke”-gruppen, men ikke til opposisjonspartiene.

– I partikoalisjoner som i Tromsø må partiene i stor grad flagge den samme politikken. I posisjon kan man ikke markere seg mot hverandre. Om tilbakegangen skyldes misnøye med partiets byråds- eller kommunestyremedlemmer, eller om det skyldes at partiet oppleves som for likt Høyre, er ikke godt å si. Det kan også være helt andre årsaker til nedgangen, sier Willumsen.

Gruppeleder for Frp, Jan Blomseth, har likevel tro på at partiet til slutt skal sikre samme oppslutning som ved forrige kommunevalg.

– Men negative trender er aldri bra, og det kan dessuten ha en forsterkende virkning. Vi får stå på og arbeide fram til neste valg, sier Blomseth.

Ap fram

Valgforsker Tord Willumsen mener det er nærliggende å tenke at Arbeiderpartiets fremgang skyldes at partiet, som det klart største opposisjonspartiet, får markert seg mest. I tillegg stiller partiet med en ny ordførerkandidat i Jarle Aarbakke.

– Ap henter i denne målingen først og fremst nye velgere fra sine alliansepartnere, sier Willumsen.

Aps gruppeleder i kommunestyret, Kristin Røymo, mener den økte oppslutningen skyldes partiets politiske budskap.

– Folk har oppfattet den politiske beskjeden vi har gitt. Vi har vært tydelig på at Tromsø skal bygges – med både veier, boliger og sykehjem, sier Røymo.

Hun mener velgerne nå etterspør resultater fra det sittende byrådet.

– Folk ser at prosjekter stadig blir utsatt og at de tas ut av budsjettet. Byrådet har vist en gjennomgående mangel på evne til å gjennomføre, sier Aps gruppeleder.

Tilbakegang for Rødt

Mens partiene KrF, Sp, SV og Venstre i målingen i større eller mindre grad må betraktes som ”på stedet hvil”, må Rødt tåle en signifikant tilbakegang.

– Dette er litt vanskelig å forklare. Partiet har lagt seg på en konfrontasjonslinje, noe som ofte er oppskriften på å gjøre det godt i opposisjon innenfor et parlamentarisk system, sier valgforsker Tord Willumsen.

Gruppeleder Jens-Ingvald Olsen i Rødt mener målingen er innenfor det akseptable.

– Men vi er ikke fornøyd hvis dette reelt er en tilbakegang for oss. Målingen viser at man ikke får noe gratis, og dette er bare en inspirasjon for oss til å jobbe knallhardt videre, sier Olsen.

foto
Ordfører Jens Johan Hjort (H) ville feid Arbeiderpartiets ordførerkandidat av banen hvis det hadde vært valg i dag. Foto: Kent-Einar Myreng
foto
Valgforsker Tord Willumsen mener Høyre og Ap har god grunn til å være fornøyde med meningsmålingen. Foto: Ronald Johansen
foto
Kristin Røymo (Ap) tror folk har fått med seg det politiske budskapet. Foto: Ronald Johansen