– Jeg har nettopp fått høre det, sier Leif Guttormsen, som er byggforvalter i Tromsø kirkelige fellesråd.

Krykkjene har fra før funnet seg godt til rette på nabobygget kjent som det gamle Telehuset. Nå har de altså kastet blikket på selveste kirken der de er godt i gang med redebygging.

SKITT: Kirkas fasade begynner allerede å bære merker etter de hekkende måsene. Foto: Ronald Johansen

– Ettersom jeg forstår er krykkjene både ved sørinngangen og nordinngangen, sier Guttormsen.

Ny problemstilling

Tromsø domkirke ble bygd i 1861 og den gamle bygningen har mange krykkjevennlige vinkler og karmer. Nyhetene er så fersk for byggforvalteren at han ikke har rukket å ta stilling til hva de skal gjøre. Eller hva de kan gjøre.

– Vi har ikke opplevd dette før. Vi får nok ikke gjort noe med saken før krykkja er ferdig å hekke og ungene er ute, sier Guttormsen, som skal ta turen til Kirkeparken for en liten krykkjebefaring.

Skal renovere

Han håper likevel at de kan få gjort noen tiltak allerede i år.

– Vi har planlagt renoveringsarbeid og monteringsarbeid i domkirka i år, så vi må se om vi kan få gjort noe da, sier Guttormsen.

iTromsø har tidligere skrevet om at krykkjebestanden i Tromsø har blitt 11 ganger så stor i perioden fra 2017–2021.

Domkirka er heller ikke alene om utfordringen. Senest for en måned siden fikk eierne av Aunegården sjokk da de oppdaget at krykkjene spiddet seg på piggene som var satt opp som fuglesikring.

På fylkeshuset har krykkjene blitt et problem fordi den voldsomme lukten har ført til at flere har måttet jobbe hjemmefra. I januar ble derfor hele bygget dekket av netting som skulle holde fuglene borte fra vinduskarmene.