Etter at Jens Johan Hjort spilte seg ut over sidelinjen på Høyres nominasjonsmøte i slutten av januar, har spekulasjonene gått om hvem som blir Tromsø Høyres nye ordførerkandidat.

iTromsø bidrar nå til ytterligere spekulasjoner når vi nå presenterer vår egen «short list» – 10 navn som kan, og her presiserer vi kan, være aktuell som Hjorts arvtaker.

Listen består av 40 prosent kvinner og har god spredning på alder – fra den purunge stortingsrepresentanten Kristian Støback Wilhelmsen (23) til den mer rutinerte Anna Amdal Fyhn (68). I tillegg sto Svein Ludvigsen på listen, men etter at listen ble laget har han sagt klart i fra til først Nordlys og så iTromsø at han vil konsentrere seg om å bli frisk av kreftsykdommen, og at han ikke er aktuell.

- Noen vi ikke har sett på

Leder for nominasjonskomiteen i Tromsø Høyre, Benedikte Figenschou, har sans for mange av navnene på listen. Men hvor matnyttig det er for det arbeidet nominasjonskomiteen skal gjøre, er hun mer usikker på.

– Det er jo mange navn på listen her som står på listen allerede. Så er det noen nye vi ikke har sett på. Det er interessant å få vite hvordan noen av disse kandidatene tenker, men jeg vil nok mene at det er større sjanse for at vi finner en kandidat utenfor denne listen enn for at Høyres neste ordførerkandidat er blant disse navnene, sier Figenschou, som også kritiserer iTromsø for én ting.

– Jeg syns det er få kvinner på denne listen!

- Slett ikke dumt

Hun kommenterer ikke listen i detalj, men gjør et unntak for den yngste av dem – Kristian Støback Wilhelmsen, som for tiden vikarierer for Kent Gudmundsen på Stortinget.

– Det er et veldig bra navn, ja! Og faktisk én vi ikke har tenkt på. Han er en fantastisk flink person som oppfyller mange av kriteriene vi har. Han er veldig ung, men hadde slett ikke vært noen dum ordfører for Tromsø, slår Figenschou fast.

- Det er alltid hyggelig å få ros. Men utover det har jeg ikke så mye å si. Det er overhode ikke noe jeg tenker på og nå er det viktig at nominasjonskomiteen får fred til å gjøre jobben sin. Så er jeg sikker på at de finner en utmerket ordførerkandidat, sier Wilhelmsen i en kort kommentar til iTromsø innimellom møter på Stortinget.

Egen stil

Og når det gjelder kriteriene: Figenschou ser poenget med at Hjort har sørget for at neste ordførerkandidat har store sko å fylle.

– Ja, men vi skal ha en kandidat som skal slippe å hoppe etter Wirkola. Vedkommende skal få ha sin egen stil. Vi har satt en karaktertype som vi ønsker i den nye ordførerkandidaten. Vedkommende skal være en romslig og varm personlighet som setter byen og innbyggerne foran seg selv. Og så må vedkommende fortsette å sette byen på norgeskartet, slik Jens Johan Hjort har gjort til gagns, sier Figenschou.

ITROMSØ-LEDER: - Stopp skittkastingen

Følger med

En av kandidatene våre, Grete Kristoffersen (47), har aldri vært tilknyttet noe politisk parti, men har fartstid som direktør for Næringsforeningen i Tromsø-regionen. Hun er for tiden utviklingssjef i Bodø.

- Jeg registrerer at mitt navn er kommet opp. Jeg har ikke blitt kontaktet av noen om dette. Generelt kan jeg si at jeg følger nøye med på hva som skjer i Tromsø, men jeg har altså en spennende jobb her i Bodø og er fornøyd med det, sier Kristoffersen.

Figenschou sier om Kristoffersen at en eventuell ordførerkandidatrolle i Tromsø Høyre krever at vedkommende er på plass i byen.

– Jeg skal ikke utelukke noe, men at hun bor i Bodø gjør det litt vanskeligere. Valgkampen foregår i Tromsø og den krever mye tilstedeværelse – både fysisk og i media. Men vi er tidlig i prosessen og mye kan skje, sier Figenschou.

Smigret, men ...

En annen av dem som står på listen vår er Nils Opsahl (55) – velkjent hotelldirektør i byen og Høyre-mann. Han legger ikke skjul på at ordførerjobben er attraktiv.

– Jeg mener at enhver person med vett i skallen bør si ja til jobben hvis man får muligheten. Det er en fantastisk flott og spennende jobb, der man får sjansen til å forme byen de neste fire årene, sier Opsahl, før han tilføyer:

– Jeg er smigret over at jeg står på en slik liste. Men jeg er ikke aktuell og kommer til å si nei hvis jeg blir spurt. Jeg har vurdertdette og jeg syns det er et tankekors at det i politikken ikke synes å være et mål å finne gode løsninger for folk. For mange virker det viktigere å rakke ned på den politiske agendaen til andre partier. Det er ikke en hverdag jeg ønsker å være i, sier Opsahl.

Ikke aktuelt

Hilde Sjurelv er annen som har blitt lansert som kandidat til både stillingen som finansbyråd og som mulig ordførerkandidat. Men den ballen legger bedriftseieren helt død.

- Jeg driver min egen bedrift og har gjort det i 13 år. Jeg skaper arbeidsplasser - jeg søker ikke på jobber. Hver gang jeg lanseres som kandidat til ett eller annet så må jeg berolige mine medarbeidere om at «Nei, jeg skal ikke slutte». Selv om det kanskje er godt ment av de som lanserer meg, så er det en belastning for meg. Jeg er ikke kandidat, slår Sjurelv fast.

Lang jobb

Nominasjonskomiteens leder har sammen med resten av komiteen frist til 11. mars med å finne Jens Johan Hjorts etterfølger.

– Vi har gått ut til medlemmene og bedt om innspill. Jobben begynner nå, og jeg har som mål å ha alt klart til 3. mars, sier Figenschou.

– Tror du det som har skjedd de siste ukene har skremt folk fra å søke til ordførerstolen?

– Det kan godt hende, uten at jeg tør å si noe sikkert. Jeg håper ikke det, men det som har skjedd har jo ikke vært pent, da. Det innrømmer jeg.

En ting er i alle fall klart. Jens Johan Hjort er 100 prosent uaktuell for et comeback som ordførerkandidat.

– Ja, det har vi avklart med ham. Han kommer ikke til å endre mening. Så da må vi bare ut og finne hans erstatter. Vi har en lang jobb foran oss, sier Figenschou.

SKAL FINNE ORDFØREREN: Benedikte Figenschou skal lede arbeidet med å finne Høyres nye ordførerkandidat. Hun syns iTromsøs liste har spennende navn.