I august startet Britt Leandersen, ansvarlig for inkludering i idrettslag i Tromsø Idrettsråd, et prosjekt ved navnet Aktivitetsguide. Med seg på laget har hun også Janne Wilhelmsen i Nav Tromsø.

Stor pågang

De hadde et mål om å få med 40 barn innen ett år, men kun noen få måneder siden oppstart er over 50 barn med i prosjektet.

– Vi hadde ikke trodd det skulle vokse så stort så fort og pågangen viser at det er et stort behov. Vi jobber ut fra et inkluderingsperspektiv, men selve aktivitetsguideprosjektet er et konkret tiltak mot barnefattigdom, forteller Britt Leandersen.

Prosjektet handler om å inkludere barn fra familier som av ulike årsaker sliter økonomisk inn i aktivitet og idrettslag, blant annet ved oppfølging og økonomisk støtte.

Må se barnet

Leandersen sier det er viktig å se barnet i familier som sliter økonomisk og har lav betalingsevne.

– Hvis ungene ikke får delta på idrett eller andre fritidsaktiviteter så fratar man de sosiale goder som jeg vil si er livsviktige. Det kan gi alvorlige konsekvenser for dem senere. Idrett og fritid handler om sosialisering, sette seg mål, vennskap, fysisk aktivitet og så mye mer.

– Hender det at barn har sluttet på idrett fordi foreldrene ikke har råd?

– Det tror jeg så absolutt. Jeg tror også det finnes flere barn som aldri begynner fordi de vet foreldrene har trang økonomi.

Titalls barn på venteliste

Prosjektet har foreløpig seks aktivitetsguider, som ved siden av skole og jobb arbeider med å hjelpe barnefamilier hvor ungene har lyst til å være med på en idrett. Det være seg å finne den riktige aktiviteten, hjelpe med søknader til Nav eller andre støtteordninger, språkproblemer eller å lære seg norsk idrettskultur.

– På grunn av kapasitetsproblemer har vi allerede ventelister. Per nå tror jeg vi har over 20 barn på venteliste, så vi håper å kunne utvide med flere aktivitetsguider i 2016, sier Leandersen.

Idretten må lære

Prosjektlederen håper at også idretten vil lære noe av prosjektet.

– Vi har 130 idrettslag og de må lære hvordan vi skal forholde oss til at det er unger i familier med dårlig råd, med tanke på utgiftene det er å delta på idrett.

Leandersen sier kostnadene innen barneidretten varierer mye.

– Vi snakker gjerne om flere tusen kroner i avgifter, utstyr, transport, turneringer, sosiale arrangement og lignende. Når man summerer opp alt kan det bli veldig dyrt for enkelte.

Hun mener noe prislappen skyldes at utgiftene presses opp av overambisiøse foreldre og trenere.

– Noen foreldre og trenere drar på med eksempelvis kostbart utstyr og flere utenlandsturneringer gjennom året. Vi må alle ha et bevisst forhold til den mangfoldige deltakelsen idretten faktisk har – og skal ha. Vi ønsker en barne- og ungdomsidrett hvor du skal få holde på med mest mulig likeverdige premisser. Det vil alltid være slik at noen har bedre råd enn andre, men vi ønsker ikke å bygge opp under en idrett på de rikes premisser.

God respons

Leandersen forteller om gode tilbakemeldinger etter oppstarten.

– Vi har fått en fantastisk respons og det er veldig artig. Vi vil at Aktivitetsguide skal bli en fast måte å inkludere barn og familier med i idretten. Prosjektet har fått bade lokal og nasjonal oppmerksomhet, og flere idrettskretser har tatt kontakt og fortalt at de vil starte opp med lignende prosjekter.

Både Aktivitetsguide og barnefattigdomsprosjektet hos Nav har for 2015 fått økonomisk støtte fra det offentlige ved Arbeid- og velferdsdirektoratet.