Gratinert fisk kan komme i mange skikkelser. Dessverre har jeg opplevd mange eksempler på dvask og overkokt fisk begravd i griljermel, makaroni og smakløs hvit saus.

Ukas oppskrift er i helt motsatt hjørne – her lar vi smaken av god fisk komme i første rekke og lar resten av retten være «ramme» for herligheten.

Vi bruker skrei i oppskriften, og det som er så fantastisk med skrei er at du kan bruke den til så mangt. I forrige uke lagde vi fish & chips – denne uka skal vi steke skreien i ovn til en festlig fiskegrateng.

Denne oppskriften lover jeg vil bli en favoritt – her lar du skreifilet av ypperste sort serveres i fin harmoni med sprø topper av Pommes Duchesse, badende i en kremet saus med pillede reker, dill og pepperrot.

Nå skal sant sies at du ikke er avhengig av skrei, du kan godt lage denne gratengen med andre fiskesorter, men den faste flakende skreien er ekstra god.

Festlig fiskegrateng

150–200 gram skrei per person

Salt, pepper, estragon

Legg fileter av skrei i midten av en lett smurt form. Dekk ikke hele bunnen – la kantene være frie i tre-fire cm.

Strø over salt, pepper og lett knust estragon.

3 ss hvetemel

3 ss smør

1 dl fiskekraft

1/2 sitron

3 dl krem- eller matfløte

2 dl pillede reker

1/2 dl finhakket dill

3 ts pepperrotpasta

Salt og pepper

Smelt smør i en sauspanne. Rør inn hvetemel og fres lett i et par minutter. Rør inn fiskekraft og fløte. La småkoke i tre-fire minutter til du har en tjukk saus. Spe med sitronsaft – litt av gangen. Smak på sausen slik at sitronsmaken ikke blir for sterk.

Rør inn reker, dill og pepperrot og sett til side.

Pommes Duchesse

750 g melne poteter

3 ss smør

1/2 dl kremfløte

2 eggeplommer

Salt og pepper

Skrell og kok potetene. Slå av vannet og la potetene dampe seg tørre – bruk gjerne tørkepapir. Mos potene med et stampejern og rør inn først smør, så fløte og til sist eggeplommer.

Hell sausen over fisken før du bruker en kakespritser til å lage topper av potetmos rundt om. Dette må gå fort, eller så suger potetmosen opp sausen.

Gratiner i ovnen i 35 minutter på 200 grader. Når potettoppene har fått fin farge, serverer du gratengen sammen med salat og en tørr hvitvin.

Vel bekomme!