SØR-TROMSØYA: Etter å ha vært på boligjakt en stund, kunne den unge kvinnen tirsdag ettermiddag endelig flytte inn i ny leilighet. Men gleden ble kortvarig for 19-åringen. Etter kort tid i leiligheten turte hun ikke å bli værende.

– Det var mye som skurret da jeg først kom til leiligheten, men ikke før ei venninne av meg koblet det jeg fortalte henne med en nyhetssak fra i fjor, skjønte jeg hvem det var jeg hadde leid hos. Jeg fikk helt panikk, forteller Martinsen.

I mars i fjor ble mannen i begynnelsen av 60-årene dømt for trakassering av tre leietakere, for å ha truet daværende varaordfører Anni Skogman i forbindelser med uttalelser hun kom med i media vedrørende en av trakasseringssakene, for å ha truet en Nordlys-journalist som skrev om saken og for innbrudd hos en av leietakerne, hvor det ble borttatt verdier for over 20.000 kroner.

Mannen er dessuten tidligere straffedømt for grov vold mot to forskjellige kvinner, vinningskriminalitet og trusler.

Dette var altså bakgrunnen til Martinsens nye husvert.

Kan ikke hindres

Nå advarer 19-åringen andre jenter og unge kvinner mot utleieren. Noe rettslig hjemmel for å hindre fremtidig utleie i slike typer saker, finnes imidlertid ikke. Det bekreftes av påtaleleder i Troms politidistrikt, Einar Sparboe Lysnes.

Ifølge politiadvokat Thorstein Funderud Skogvang har politiet heller ikke myndighet til å advare potensielle leietakere i private utleieforhold.

– Politiet har meldeplikt til andre offentlige myndigheter og i tilfeller der et foretak krever offentlig tillatelse. Når det kommer til privat utleie, har vi derimot ikke noe lovverk som hindrer tidligere straffedømte å leie ut eller noe grunnlag for å advare potensielle ofre, sier Skogvang.

Enkeltpersoner kan imidlertid etterspørre informasjon fra politiet hvis de har en sterk mistanke om at utleier har en fortid som kan være utslagsgivende for om man vil leie eller ikke.

– Hvis en leietaker for eksempel har fått et kontraktsforslag, men synes det er mistenkelige forhold ved utleier, kan vedkommende kontakte oss og eventuelt få utlevert informasjon om utleier, såframt det er relevant, opplyser Skogvang – som legger til at han ikke har vært borti lignende saker tidligere.

Kunne ikke låse

Christina Elena Martinsen opplyser at den tidligere volds- og trusseldømte utleieren ikke ville inngå en avtale om leiepris, men at han sa at de skulle finne ut av dette etter hvert. Til slutt skal de likevel ha blitt enige om 6.500 kroner i månedlig husleie for den 28 kvadratmeter store leiligheten sør på Tromsøya.

– Da vi hadde blitt enige om kontrakten og alt var signert, sa han at kontrakten og nøklene skulle ligge klare til jeg kom for å ta over leiligheten nå i januar. Da jeg kom, viste det seg imidlertid at verken min kopi av kontrakten eller nøklene var der. Utleieren sa at han som hadde bodd der tidligere hadde stukket av med nøklene, og at han ikke hadde hatt tid til å få ordnet med ny lås og nye nøkler, så jeg måtte bruke inngangen hos ham – hvor jeg måtte gå gjennom hans bolig for å komme til trappen ned til leiligheten. Døra ned kunne ikke låses fra min side, men kun fra hans. Det synes jeg var litt ekkelt og jeg stusset litt på det, men fortsatte nå å flytte inn, sier Martinsen.

– Krevde klem

Da Martinsen hadde fått tingene sine på plass, kastet hun seg ned på sofaen med PC-en for å slappe av.

– Da dukket han plutselig opp i dørkarmen nede i leiligheten, helt uanmeldt. Det er et brudd på husleieloven, men jeg tenkte at han bare ville være hyggelig. Han lurte på hvem som hadde hjulpet meg å flytte og om jeg ville komme opp og få meg litt kaffe. Han virket veldig fjern.

Bare ti minutter senere skal mannen ha dukket opp på ny nede i leiligheten. Denne gangen spurte han – ifølge 19-åringen – om han hadde drømt at foreldrene til jenta hadde hjulpet henne å flytte, sagt at Martinsen var ei veldig flott jente og krevd en velkomstklem.

– Jeg synes det var kjempeubehagelig. Sånt gjør man bare ikke. Jeg ringte og fortalte ei venninne om hendelsene. Faren hennes hadde visstnok lurt på om det var et grønt hus sør på øya etter at hun hadde fortalt han om hva jeg hadde opplevd. Da fant han fram nyhetssaken. Kort tid etter ringte venninnen min igjen og ba meg komme meg ut av huset så raskt det lot seg gjøre. Jeg leste saken og fikk helt sjokk, sier hun.

19-åringen ringte foreldrene sine, og faren og broren kom med en gang for å hjelpe henne med å få med seg tingene sine.

– Jeg hadde heldigvis to måneder igjen av oppsigelsestiden på gammelleiligheten, så jeg kunne flytte tilbake dit, sier hun.

Flere ble skremt

Tirsdag kveld la Martinsen ut en status på Facebook hvor hun spurte om andre kjente til noen som leide ut. Samtidig advarte hun mot å leie hos mannen hun hadde endt opp hos.

– Han hadde opprinnelig sendt meg ei melding etter å ha lest en boligannonse jeg la ut i avisen. På Facebook viste det seg at flere andre bekjente hadde fått samme meldingen, alle jenter på min alder, forteller Martinsen, og fortsetter:

– En av venninnene mine hadde til og med også vært på visning der, hvor mannen skulle ha vist henne soverommet og badet sitt, noe hun synes var kjempeekkelt.

– Det er helt utrolig at han får lov å holde på sånn, særlig etter dommen fra i fjor. Han trenger hjelp, sier hun.

iTromsø har vært i kontakt med den omtalte utleieren, som overfor avisen tilbakeviser påstandene. Han sier blant annet at han hadde kontrakten klar, men at leietakeren ikke ville skrive under. De øvrige forholdene ønsker han ikke kommentere.

- Bør undersøke utleier

Forbrukerombudet anbefaler leietakere å undersøke mulige forhold rundt utleier i forkant at et leieforhold.

Regiondirektør Helene Falch i Forbrukerrådet i Finnmark og Troms mener det ikke bare er utleier som bør gjøre research før inngåelse av leieavtale.

– Det kan være lurt å forhøre seg litt blant kjente, om noen kjenner til utleieren. Man kan også «google» vedkommende og adressen, samt forsøke å kontakte tidligere leietakere, sier Falch.

Vanskelig å forhindre

Hun har hørt om lignende tilfeller tidligere, men innrømmer at de er vanskelige å forebygge.

– Gjennom vår hjelpetelefon har jeg hørt om andre tilfeller der utleier blant annet har dukket uvelkommen opp i leiligheten, men jeg har ikke noen oversikt over hvor ofte slike ting oppstår. Det er ingenting i lovverket som kan hindre tidligere straffedømte å leie ut, så å oppdage slike tilfeller er ikke så lett, sier Falch.

Skriftlig klage

Hvis man derimot opplever uønskede hendelser med utleier råder Falch leietaker å skrive en skriftlig klage, for å ha dokumentasjon på forholdet.

– Huseier skal ikke ha tilgang til leiligheten. Vedkommende skal heller ikke dukke opp uten å ha det avtalt i god tid på forhånd, med mindre det skjer noe akutt. Skulle derimot dette skje, bør man skrive en e-post til utleier der man sier klart ifra om hva man ikke synes er greit. Da har man også dokumentert forholdet hvis det skulle bli mer alvorlig, forteller Falch, som legger til at man må kontakte politiet hvis man føler seg utrygg.

Foto: Ronald Johansen / iTromsø
SJEKK OPP: Hele Falch i Forbrukerombudet anbefaler leietakere å sjekke opp utleier i forkant.