Jeg var nylig i Krakow i Polen for første gang, og et av høydepunktene var en lang spasertur langs elva Wisla og en rundtur i den gamle jødiske bydelen Kazimierz.

Byen hadde før andre verdenskrig en stor jødisk befolkning og under den nazistiske okkupasjonen av Polen ble 65.000 jøder fra Krakow drept i utryddelsesleirene Auschwitz og Birkenau som ligger like ved Krakow.

I Kazimierz av i dag er det en rekke jødiske restauranter, kafeer og – faktisk – food-trucks – som prøver å gjenopprette noe av de jødiske mattradisjonene som nesten forsvant.

Jeg spiste lunsj på en av disse restaurantene – og ble begeistret for denne kyllingretten som var både sterk, søt og salt.

Smaksrik Kosher-kylling

1 kylling

1 ts ingefærpulver

1 ts paprikapulver

1 ts kardemomme

1 ts kanel

1 ts kummin

1 ts cayennepepper

2 ts salt

4 fedd hvitløk

3 ss olje

Parter kyllingen i åtte biter der du har fjernet ribbein og ryggrad. Behold skinnet om du vil. Legg kyllingbitene i en bolle.

Knus hvitløk i en morter. Bland inn resten av krydderne og rør inn oljen slik at du får en ganske løs krydderpasta. Hell pastaen over kyllingen og masser inn krydderet i kyllingen. La stå i en halv times tid.

Legg kyllingstykkene i en form og strø over

1/2 dl hakkede (ev. skåldede) mandler

1/2 dl rosiner eller sultanas

1/2 dl tørkede hakkede aprikoser

1/2 dl tranebær (eller tyttebær)

15 svarte oliven med stein

Press over saften fra 1 sitron og riske til sist over 3 ss honning. Dekk med aluminiumsfolie og sett inn i 225 graders ovn i 30 minutter. Fjern deretter folien, øs kyllingstykkene med kraften i formen og stek i ytterligere 15–20 minutter (til kyllingen er gjennomstekt og har fått fin farge).

Server med grillet brød og kokte brekkbønner. Ris vil også passe til.

I glasset hadde jeg lyst polsk øl, men en fruktig rødvin vil også være god.

Beteavon!