Advokat Jan Halstein Haugnes er oppnevnt som bobestyrer. Han opplyser at årsaken til konkursen ligger i et merverdiavgiftskrav fra Skatt Nord på over 15 millioner kroner.

Eide 50/50

Eiendomsselskapet var heleid av Boligspar AS som eies av Johansen Eiendomsinvest AS (Øystein Johansen) med 50 prosent og Stig Gerhardsen personlig (25 %) og hans selskap Tind Consult AS (25 %).

Avgiftskrav

– Det er tidlig i bobehandlingen, men etter det jeg ser, er det avgiftskravet som ligger bak konkursbegjæringen. I utgangspunktet var kravet, som ble fremsatt i 2013, på rundt 13,2 millioner kroner. I ettertid er det påløpt renter slik at totalsummen er på drøye 15,6 millioner kroner, sier Haugnes.

Bygde fritidsboliger

Bakgrunnen for begjæringen fra Skatt Nord, er byggingen av 46 leiligheter i Målselv Fjellandsby i perioden 2007–08. Da ble det foretatt avgiftsmessige disposisjoner som skatteetaten gikk tilbake på etter et bokettersyn seks år senere.

– Jeg kan foreløpig ikke si så mye om avgiftskravet – bortsett fra at det hele tiden har vært omstridt. Boet vil på et senere tidspunkt vurdere om dette er noe som skal forfølges, sier Haugnes.

Eide bygårder

Ifølge bobestyrer har Sjøgata 5A Eiendom AS gjort opp sine andre forpliktelser – blant annet gjelden til bankforbindelsen.

Det ble ordnet ved at bygårder i Sjøgata 3 og 25 – leid av restauranter – er solgt. I dag er det ingen eiendeler i eiendomsselskapet.

Gikk tilbake på

Stig Gerhardsen – daglig leder og styreleder i Sjøgata 5A Eiendom AS – sier at de transaksjonene som i sin tid ble gjennomført var godkjent av revisor.

– Da Skatt Nord gikk tilbake på det, inngikk vi dialog om en løsning. I dag innser vi at det ikke var noen vei utenom skifteretten. Vi har heller ikke midler til å forfølge avgiftskravet rettslig, sier Gerhardsen.