Sentrum: – Det fremgår av sluttinnberetningen at boet foreslås innstilt i medhold av konkursloven grunnet manglende midler. Det blir følgelig ingen dividendeutbetaling til kreditorene.

Bøker i boet

Det skriver bobestyrer Kjersti Karlstrøm i advokatfirmaet Steenstrup Stordrange i et brev til Troms fylkeskommune i forbindelse med utestående fakturaer.

Nord-Troms tingrett besluttet i mars at det ble åpnet konkurs i Margbok AS på grunnlag av oppbudsbegjæring fra selskapets styre. Forlaget ble ansett å være ute av stand til å dekke sine forpliktelser etter hvert som de forfalt, og betalingsproblemene ble ikke ansett til å være forbigående.

Ifølge bobestyrers sluttinnberetning til Nord-Troms tingrett besto selskapets aktiva hovedsakelig av varelager bestående av bøker.

Lite å hente

Varelageret var pantsatt og bobestyrer solgte varelageret etter avtale med Sparebanken Nord-Norge som hadde pant i bøkene.

Boet har avsluttet salget av varelageret. Boet har fått inn totalt 88.209,98 kroner for salg av bøkene. Oppgjøret for boets arbeid ble avtalt til 44.000 kroner, heter det i sluttinnberetningen.

– Det har vært et omfattende arbeid knyttet til salg av bøker og korrespondanse med forfattere og sentraldistribusjonen i Oslo. Alt av bøker som lot seg selge er solgt. Det er imidlertid medgått flere timer på arbeid knyttet til salg av bøker enn inntekter som er tilfalt boet. Dette er et resultat av de særlige utfordringer som har knyttet seg til royalties og korrespondanse med forfatterne, skriver Karlstrøm i innberetningen.

Forfattere mangler oppgjør

Ved konkursåpningen var det registrert en negativ saldo på 655.752,63 kroner på en konto i Sparebanken Nord-Norge, som er boets størst kreditor. Det kom inn 19 fordringer i boet for til sammen 1.870.631,60 kroner, av det utgjorde uprioriterte krav 1.732.068,10 kroner.

Av fordringslista (se undersak) går det fram at flere forfattere har restoppgjør eller forfatterhonorar til gode: Henrik Broberg for boka «Da byen ble stille», Sylvi Inez Liljegren for boka «Amiras palestinske kjøkken», Kristian Uhlen for boka «Strupelyder», Lise-Marte Vikse Kallåk for boka «Månen landa i natt», Åshild Thune for boka Skulpturen» og Henning Howlid Wærp for boka «En øyreise». To forfattere har ikke oppgitt beløp.

Ikke konkurskarantene

Prioriterte krav av klasse I utgjør 124.129,56 kroner. Det dreier seg om ett meldt lønnskrav «fra person som hevder å være tidligere ansatte. Boet har behandlet kravet og vurderer det slik at vedkommende ikke er ansatt, men selvstendig oppdragstaker. Kravet er sendt lønnsgarantien for videre behandling og som et ikke kurant krav. Saksbehandlingstid for ikke kurante krav er oppgitt til å være seks–syv måneder», skriver bobestyrer Kjersti Karlstrøm i innberetningen.

Bobestyreren har ikke avdekket forhold som gir grunnlag for ileggelse av konkurskarantene.

– Det forefinnes etter bostyreres vitende ikke aktiva som kan tjene til dekning av kreditorene. Bostyret tilrår derfor at boet innstilles i medhold av konkurslovens paragraf 135 til tross for at arbeid med lønnskrav ikke er avsluttet, konkluderer bobestyrer.