I 2009 havnet Cecilie Bjørndal og moren i en alvorlig ulykke. Hjemme i Ålesund sto de stille i et kryss da en uoppmerksom lastebilsjåfør som tekstet på mobilen mens han kjørte, dundret inn i bilen deres bakfra i rundt 70 km/t.

Når man ser bildene av bilen i ettertid, er det nærmest et under at de overlevde. Moren endte opp med et brukket bekken og mange brudd i ansiktet. Cecilie ble lam fra brystet og ned, brakk alle ribben på høyre side, hadde brudd i ryggen og bekkenet, fikk knust høyrearmen, punktert en lunge og rift i milten.

– Det er rart å se på bildene fra ulykken. Det føles nesten ikke virkelig, men jeg var på sykehus i åtte måneder og har nå snart vært åtte år i rullestol, forteller Bjørndal til iTromsø.

TOTALVRAK: Det var bare skrapdeler igjen av bilen etter ulykken, men både Cecilie og moren overlevde på nærmest mirakuløst vis.

Vil gjøre noe positivt

Det er lett å tro at man blir bitter etter å ha blitt lam i en ulykke hvor man selv ikke hadde skyld. Bjørndal har valgt bort bitterheten og bruker heller energien sin på noe positivt. Mens hun bodde i Stavanger, holdt hun foredrag for skoleelever, Forsvaret, politistudenter og helt vanlig folk i samarbeid med Trygg Trafikk for å vise konsekvensene av mobilbruk i trafikken.

– Jeg hadde lyst å gjøre noe positivt. Det var kjempeskummelt første gang jeg fortalte om ulykken foran masse ukjente mennesker, men jeg endte med å synes at det var både givende og gøy å holde på med dette, sier Cecilie Bjørndal.

DRAMATISK: Lastebilsjåføren ble dømt i saken, men Cecilie bruker ikke tid på å være bitter. – Jeg er ikke sur på ham, for da måtte jeg ha vært sur på alle som bruker mobilen i trafikken.

Ønsker å bidra

I februar flyttet hun til Tromsø, hvor hun bor med sin forlovede. Nå ønsker hun å komme i kontakt med samarbeidspartnere eller andre som er interessert i det hun har å tilby.

– Jeg er ikke helt sikker på hvem jeg skal ta kontakt med, men jeg føler selv at jeg har et veldig sterkt foredrag å tilby som kan være med på å forebygge lignende ulykker som den jeg var igjennom. Jeg gjorde dette i flere år, og folk pleide ofte å gråte når de hørte min historie.

Folks reaksjoner er blandet når hun forteller sin sterke historie. Noen har besvimt på foredragene hennes fordi det ble for mye, mens andre sier ingenting og bare gir henne en stor klem når hun er ferdig.

– Det er nok ingen som kan forestille seg hvordan det er å være i en alvorlig bilulykke uten å ha vært det selv, men jeg kan beskrive lukten, det jeg så, smerten, følelsene, og alt som har kommet etter. Det er nok en tankevekker for mange, sier Bjørndal og fortsetter:

– Nå er det noen år siden jeg bodde i Stavanger og holdt foredrag, men siden den gang har jeg tatt førerkort. Det gir meg et litt større perspektiv og enda sterkere meninger når det gjelder denne saken.

Enda smerter

Selv om det nå er nesten åtte år siden ulykken og Bjørndal snart har tilbrakt en tredjedel av livet i rullestol, plages hun enda av store smerter. En av grunnene til at hun flyttet til Tromsø var på grunn av sykehustilbudet.

– Smertene er på noen måter verre enn noen gang. Jeg har en pasientjournal på over 600 sider og har vært gjennom syv operasjoner bare det siste året, men jeg prøver å være så aktiv som mulig og gjøre så mye jeg kan. Jeg hadde personlige assistenter de seks første årene etter ulykken, og trodde jeg aldri skulle klare meg uten. Jeg overrasker meg selv hele tiden, og det er helt utrolig hva kroppen og sinnet egentlig tåler, forteller Bjørndal.

KOMA: Med sine livstruende skader var Cecilie i koma og tilbrakte de åtte første månedene etter ulykken på sykehuset.

Vil nå mange

Bjørndal har vært aktiv blogger i flere år, men har nå gått over til å dele sine erfaringer på Facebook-siden «What doesn't kill you makes you stronger», som også er hennes mantra.

– Jeg ønsker at hvem som helst skal ta kontakt når det gjelder foredrag eller kanskje de kjenner noen som bare trenger en liten peptalk. Alle er like viktige i mine øyne, uavhengig av om det er en bedrift eller en privatperson, sier Bjørndal, som står bak Facebook-gruppen «Positivt rullende» for landets rullestolbrukere.

Må tenke konsekvens

Cecilie Bjørndal har tenkt mye på hvordan man skal få ned mobilbruken i trafikken. Det er ikke noen enkle løsninger, men hun håper at flere begynner å tenke på de faktiske konsekvensene.

– Jeg tror mange ikke er klar over hvor streng loven faktisk er. Du skal ikke ha mobilen i hånden i det hele tatt mens du sitter bak rattet. Jeg vet hvor enkelt det er og hvor fristende det kan være. Folk tenker at det å sjekke mobilen bare er en bagatell. Det er nesten en refleks, men konsekvensene kan, som jeg er beviset på, være enorme, sier Bjørndal.

Tom Benjaminsen (foto)