Det er en økning på 34,4 prosent fra året før.

Marit Lockertsen (20) er en av studentene som har fått tilbud og studieplass. Hun har kommet inn på lektorutdanninga for 8.–13. klasse innen fagene språk og samfunnsfag, som var hennes førstevalg.

– Jeg har alltid vært glad i å hjelpe andre og forklare ting under gruppearbeid på skolen. Jeg tror det å være en god lærere er en givende jobb, det etablerer grunnmuren for resten av livet til elevene. Jeg vet bare hvor godt jeg setter pris på de gode lærerne i skolen, sier hun.

– Jeg hadde hørt på radioen at det var mange som hadde søkt på lærerutdanningen i år, så jeg ble glad da jeg kom inn.

Belønning

Regjeringen innførte i år en ny belønningsordning for studenter på lærerutdanning. Studenter som fullfører den femårige utdanninga på normert tid får 51.000 kroner tilbakebetalt på studielånet. Har man valgt lærerutdanning for 1.–7. trinn får man tilbakebetalt 55.000 kroner ekstra. Og hvis man etter studiene jobber i Nord-Norge får man tilbakebetalt ytterligere 55.000 kroner ekstra.

BEGEISTRET: UiT-rektor Anne Husebekk er glad for at mange søker seg til lærerutdanninga ved UiT. Foto: Tom Benjaminsen

Det betyr at Lockertsen i beste fall kan få tilbakebetalt 106.000 kroner av studielånet etter utdanninga.

– Jeg synes det er bra at man setter i gang slike tiltak når man trenger lærere.

Hun tror ikke det har hatt noen enorm rekrutteringseffekt.

– Det hjelper kanskje for dem som sitter på gjerdet. Det er et fint ettersom studenttilværelsen byr på dårlig råd og lite penger, sier hun.

Realfagsøkning

Også innen realfagslektorutdanninga er det en stor økning. 62 studenter har fått tilbud om studieplass, nesten en dobling fra i fjor.

– Jeg tror mange ser at lærerutdanning gir en trygg og god arbeidsplass. Mange som kanskje før ville gått til olje eller ingeniørutdanning, ser verdien av et trygt arbeid, sier dekan Sonni Olsen.

– Fantastisk

Også UiT-rektor Anne Husebekk er begeistret for tallene.

– Dette er helt fantastisk. Lærermangelen i Norge er stor og vi trenger mange nye lærere for å dekke behovet for kvalifiserte lærere i fremtiden. Jeg håper alle som får tilbud, takker ja til studieplassen, skriver rektor Anne Husebekk i en epost.