Folk som skal til Vengsøy kan spare 169 kroner (med rabatt) eller 262 kroner (uten rabatt) på å la bilen stå parkert langs veien i Belvik på Kvaløya, fremfor å ta den med seg på bilferga. Billetten gjelder tur-retur.

22. mars i år endret Troms fylkestrafikk retningslinjene for prising av fergebilletter. Det er blitt vesentlig dyrere å ta med seg bil, henger og campingvogn, mens fotgjengere får reise gratis.

KAOS 1: Bussen får ikke snudd ved fergeleiet på grunn av parkerte biler og biler i fergekøa.

Øyfolk reagerer

Problematikken er tema for Vengsøy utviklingslag i nærmeste fremtid, varsler leder Aurimas Viltrakis.

– Mange ønsker å besøke Vengsøy og øyene rundt. De som skal hit lar nå ofte bilen stå igjen langs veien og tar ferga gratis. Vi som bor på øya, og som ikke lar bilen stå igjen på kaia, må betale 169 kroner med full rabatt for samme reisen, sier Viltrakis.

KAOS 1: Bussen får ikke snudd ved fergeleiet på grunn av parkerte biler og biler i fergekøa. Leder av Vengsøy utviklingslag, Aurimas Viltrakis (innfelt), varsler at laget vil ta opp parkeringskaoset.

Veien ned til fergeleiet i Belvik er relativt smal og ikke beregnet for utstrakt parkering. Slik var det også før billettpraksisen ble endret.

– Men ikke i det omfanget vi nå ser. Enkelte ganger må bussen snu oppe i krysset før nedkjøringa til fergeleiet, fordi det ikke er mulig å snu blant parkerte biler og biler i fergekø, sier Viltrakis.

Kostbar reise

Dersom noen pendler til byen, må de minimum ut med 2.904 kroner for en månedsbillett.

De som har med en henger, må betale 582 kroner. Har du campingvogn på kroken må du regne med å betale et sted mellom 600 kroner og 1.100 kroner – avhengig av bilens og vognens totale lengde.

– Vi har ikke byggevarebutikk her ute, så det meste av større ting må hentes med henger i Tromsø, sier Viltrakis.

Kaos 2: Parkerte biler langs veien i Belvik og fergekø.

Tar opp saken

Utviklingslagslederen ser ikke lyst på fremtidige kostnader ved å kjøre til byen.

– Vi har fergepenger og snart bompenger, og det prates om piggdekkavgift. Det dyrt for oss, sier Viltrakis.

Prisstigningen for privatbiler, kombinert med parkeringstrøbbel, gjør at bygdefolket nå reagerer.

– I neste møte i utviklingslaget står denne saken på lista. Jeg tror vi kommer til å kontakte fylkeskommunen og si vår mening i saken, sier Viltrakis.

Kurt Bones, daglig leder i Troms fylkestrafikk, har ikke hørt om køproblemer i Belvik.

– Billettprisingen som ble innført i år skal evalueres nå i høst, før evalueringen legges fram til politisk behandling, sier Bones.