«Al Hayat Helwa» er tittelen på teaterforestillinga som har premiere på Rådstua 22. mars. Den arabiske tittelen betyr «Livet er vakkert» og er en dokumentarforestilling som forteller om livet til to gutter fra to veldig ulike kulturer: Den ene gutten er fra Tromsø og den andre er fra Idleb utenfor Aleppo i Syria.

Store forskjeller

Forestillingen er basert på samtaler mellom Maher Hawriya og Sigurd Kornelius Lakseide. Sistnevnte har tatt opp alle samtalene, skrevet dem ned og redigert dem til et manus for teaterscenen.

– Jeg møtte Maher første gang på Tvibit i 2014, og året etter gjorde jeg det første opptaket av samtaler vi hadde om forskjeller og likheter mellom det å være norsk og syrisk.

Gjennom samtalene håper de å gjøre det ukjente mindre skremmende.

– Vi vil vise at til tross for vår ulike kulturelle bakgrunn, så er vi også veldig like, sier Lakseide.

PÅ ØVING: I et rom på Tvibit skal regissør Sindre Arder Skildheim instruere de to skuespillerne som skal stå på scenen i Rådstua. Sigurd Kornelius Lakseide (t.v.) har skrevet manus basert på samtalene han har hatt med syriske Maher Hawriya (t.h.).

Handler om fordommer

Maher Hawriyas far kom til Tromsø fra Syria i 2011 og to år senere ble familien gjenforent. I dag er Maher blitt 21 år gammel.

– Det var en stor overgang å komme til Norge, men jeg har også sett at de historiene jeg hørte hjemme om at alle i Vesten hater folk fra Midtøsten, ikke stemmer. Det er klart at rasisme finnes, men jeg har ikke hatt noen negative opplevelser siden jeg kom hit, sier Hawriya.

Lakseide sier at stykket handler om fordommer både fra norsk side og fra syrisk side.

– Selv om vi er fra to veldig ulike kulturer, så har vi fortsatt mange likhetstrekk. Forestillingen handler om å forsøke å forstå hverandre. Vi vil at folk skal prøve å forstå det ukjente, heller enn å kritisere det.

Mye øving

Regissør Sindre Arder Skildheim viser fram lokalene på Tvibit hvor de skal øve på forestillingen den neste måneden.

– Det blir et skikkelig kjør fram mot premièren. Vi skal øve inn forestillingen, men vi må også ha møter om økonomi og annen drift, forteller Skildheim.

– Jeg tipper det blir siste buss hjem for mange av oss de neste ukene, forteller han.