Det er et areal på rundt 1.000 dekar fra baksiden av Støa på Lyngseidet og opp mot Goalsevarre som kan bli arena for satsing i milliardklassen. Det er Opplysningsvesenets fond (OVF) som skal ha planene om en storstilt utbygging i Lyngen.

Lyngen-ordfører Dan-Håvard Johnsen avslører store forhåpninger om hva som kan bli resultatet hvis OVF realiserer store planer.

– Vi er i samtaler med OVF om deres konkrete ønsker om å utvikle området til næringsformål ved å bygge hyttelandsby. Jeg regner med at saken kan behandles politisk i Lyngen i løpet av inneværende år, sier han til Framtid i Nord.

I MØTER: Lyngen-ordfører Dan-Håvard Larsen har vært i flere møter med grunneier Opplysningsvesenets fond om å utvikle deler av utmarka på Lyngseidet.

Attraktivt for tromsøværinger

Eiendomsmegler Børge Martinussen i Eie Eiendom tror hytter på Lyngseidet er noe tromsøværinger vil være interessert i.

– Avstanden fra Tromsø er optimal med cirka en times kjøring. Og interessen for hytter i Lyngen er stor allerede i dag om man får den rette tomta, sier han.

Hvorvidt det vil være interesse for hundrevis av hytter er derimot mer usikkert.

– Jeg vil ikke si at hyttemarkedet rundt Tromsø er hett i dag, det er mer et jevnt sig, sier Martinussen.

Hvor stort prosjektet på Lyngseidet vil bli er ikke avklart, men området det dreier seg om er flere hundre mål.

Det er heller ikke konkretisert hvor mange hytter det vil være snakk om, eller hva slags infrastruktur som må etableres.

Dan-Håvard Larsen mener at en eventuell reguleringsplan først kan godkjennes etter at nytt kommunestyre blir valgt i september neste år.

Han karakteriserer arealet som en nasjonal indrefilet.

Vært i to møter

Det aktuelle området brukes i dag til utmarksbeite, er uten bebyggelse og ligger utenfor Lyngsalpan landskapsvernområde. Lyngen eier et like stort felt på naboeiendommen.

– Hva har skjedd i dialogen med OVF?

– Jeg var i fjor i to møter med dem. Innholdet er unntatt offentlighet, men jeg kan bekrefte at fondet ønsker å bidra til positiv utvikling i kommunen. OVF investerer i et langt tidsperspektiv, gjerne i 50 år.

Johnsen opplyser at OVF har bebudet møte 9. april med vertskommunen på Lyngseidet.

Tema for møtet er hvordan best utvikle eiendommen. Dette vil i tilfelle skje gjennom Clemens Eiendom AS, som er et heleid datterselskap av OVF. Johnsen bekrefter at Lyngen er uenig med OVF om et næringsareal i Myra, men det betrakter han som en helt separat sak.

OVF-direktør Ole-Wilhelm Meyer henviser videre til direktør i Clemens Eiendom AS,  Bernt Nordby Skøien, for uttalelser i saken. Til iTromsø sier Skøien at det stemmer at OVF og Clemens Eiendom ønsker å utvikle eiendommer i området.

– Men hvorvidt det blir en hyttelandsby er ennå uavklart. Vi har ingen konkrete planer, men utreder og vurderer hvilke muligheter vi har. Vi ønsker et samarbeide med kommunen, og vil høre med dem hvilke planer de har for området, sier han.

Skeptisk

Næringsutvalget i Lyngen diskuterte på siste møte forholdet til OVF. Debatten ble unntatt offentlighet.

– Jeg er kjent med at utvalget er skeptisk. Jeg vil anta at det blir annen stemning når de ser planene OVF har og at de blir en samarbeidspartner, sier Lyngen-ordfører.

– Hvorfor er Lyngen attraktivt?

– Tomtene har fantastisk beliggenhet med utsikt til havet og skiterreng utenfor døra. Vi snakker om selveste indrefileten i Norge. Ringvirkningene lokalt blir betydelige både i byggetida og i driftsfasen. Antall turister vil øke med flere hundre personer i døgnet i Lyngen.

– Hvor ligger utfordringene?

– Vi må først forankre prosjektet så hardt at vi unngår tvister i etterkant, forteller ordfører Dan-Håvard Johnsen.